A győztes diófagylalt, a "Balatoni mámor" titkai

2024.05.13. 20:00

Hogyan hódította meg Vadócz Jenő a XI. Balatoni Fagyija versenyt egyedülálló fügés diófagylaltjával? – Exkluzív interjú a győztessel

Vadócz Jenő, aki a balatongyöröki Promenád Kávézó cukrászmestere, idén elhozta a XI. Balatoni Fagyi verseny legmagasabb díját a "Balatoni mámor" nevű fagylaltjával. Az interjú során a mestercukrász részletesen beszél az alkotás folyamatáról, személyes inspirációiról.

Hajdú Marianna

Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

A Promenád Kávéháznak és mestercukrászának Vadócz Jenőnek alighogy elhangzott a neve, – és a Balaton Fagyija verseny szervezőitől, illetve a zsűri tagjaitól átvette az első díjat – azonnal lerohanták őt a gratuláló kollégák, munkatársak. Nem volt könnyű a közelébe férkőzni, mindenki a receptre és az alapanyagokra volt kíváncsi és persze az ötletre, ami alapján az év Balatoni Fagyija, a “Balatoni mámor” megszületett.

A Balaton Fagyija 2024-ben a Vadócz Jenő által készített dió fagylalt vörösboros fügeöntettel és karamellizált dióval lett
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Balatoni álom mámoros megvalósulása

A Balatoni mámor fagylalt ötletét egy régi álom ihlette, – tudtuk meg az alkotótól  amelyben a balatoni nyarak varázslatos hangulatát szerette volna megidézni. Olyan ízvilágot akart teremteni, amely ötvözi a régió jellegzetességeit és a modern cukrászat újításait. A diót helyi termelőktől szerezte be Gyenesdiásról, míg a fügéhez egy különleges helyi fajta, a györöki lapos adta az ötletet. Mint mondja a vörösbor, – ami díjnyertes és szintén helyi – tökéletes kiegészítője volt az összetevőknek, hozzáadva egy kis “mélységet” az ízélményhez.

Varázslatos nyári emlék és a megtalált hivatás

Cukrásznak lenni valójában egy gyerekkori álom megvalósulása volt Vadócz Jenő számára. Anno 12 éves korában szeretett bele a vendéglátásba, amikor egy helyi vendéglőben segített be a nyári szünet alkalmával a konyhában. Már ekkor lenyűgözte, hogy az ételek milyen boldogságot képesek okozni az embereknek. Később a szakács mesterséget tanulta ki, ahol a gyakorlati helyen belekóstolhatott a cukrászatba is. A fordulat itt jött el Jenő életében, érezte, ezt a mesterséget szeretné űzni szívvel-lélekkel, és már 10 éve csak ennek az “édes” szakmának hódol.

Kihívás mindig akad, de megéri

Minden egyes alkotás kihívásokkal jár, különösen egy ilyen rangos versenyen, ahol a legjobbak mérik össze tudásukat. Jenő alapjaiban már egy “jól bevált” kombóban gondolkodott, hiszen a dió és a füge párosításával már tavaly év végén bezsebelte a legjobb szaloncukornak járó díjat, de most jött rá egy kis csavar. A Balatoni mámor esetében a legnagyobb kihívás az volt, hogy a vörösboros füge öntetet tökéletesen kiegyensúlyozza. Nagyon fontos volt számára, hogy az ízek harmóniája tökéletes legyen, és hogy az alkoholos jegy ne legyen túlságosan erőteljes, mégis érezhető legyen az összetevők között. A tökéletes ízharmónia megtalálásában segítségére is szüksége volt, hiszen Jenő tartja a 0 százalék toleranciát, ha alkoholról van szó, még a kóstolásnál is. Így a kollégák vetették be magukat az öntet végső “kiegyensúlyozásánál”.

Fagylaltköltemények sora a pultban. Nem volt könnyű a dolga a zsűrinek, de a 3-as számmal jelölt fügés diófagylat vörösboros öntettel egyértelmű befutó lett
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Az utolsó pillanatban is finomított a végeredményen

A felkészülés hónapokig tartott, Jenő számtalan ízvariációt kipróbált. Mint mondja, a versenyre való készülődés során mindig izgatott, hiszen tudja, hogy ez egy nagy lehetőség arra, hogy megmutassa mire képes. A győzelem hihetetlenül boldoggá tette, és megerősítette abban, hogy a kemény munka és a szenvedély valóban meghozza gyümölcsét. 
A Promenád Kávéház cukrásza a jövőben is folytatni szeretné az újításokat, különösen a helyi és szezonális alapanyagok felhasználására összpontosítva. Emellett szeretnék bővíteni a kávéház és fagyizó kínálatát, hiszen komoly figyelmet szánnak a vegán és mentes termékeknek is, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék az ízeket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában