Találkozás

2024.06.19. 11:36

Bizére várták a városrész egykori lakóit

Az egyre fogyatkozó bizei elszármazottak ismét találkozót tartottak.

Fotó: Kiss Kálmán

Hosszú kihagyások, 1999 és 2005 után, a harmadik alkalommal szerveztek találkozót a bizei kultúrházban a marcali városrész egykori és jelenlegi lakói számára, ahol egy jó hangulatú beszélgetésre, illetve a betelepült lakosokkal való ismerkedésre hívták a szervezők az érintetteket. A rendezvényen Subicz Ibolya amatőr festő kiállítását is megtekinthették a jelenlevők, akinek szintén van kötődése a településhez, hiszen itt végezte el az általános iskolai alsó tagozatot. Ezután Marcaliba költözött a családja. Ezt követően a városi könyvtárban dolgozott mintegy 35 évig, majd pedig a kaposfői általános iskolában iskolatitkárként és könyvtárosként további öt évig. Jelenleg Kaposváron él a férjével. Subicz Ibolya az egyik marcali könyvtáros kolléganőjének kiállítása után ragadott ecsetet, és kezdett el festeni. Azóta több kiállításon mutatta be alkotásait a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban, és a Marcali Korzóban. Anyai ágon, a Kertész családban volt hajlam a művészetekre, hiszen a Székely Bertalan-díjas Kertész Sándor festőművész az alkotó unokatestvére. Leszné Subicz Ibolyának a rajzolás, a festészet közel állt a szívéhez, s elsősorban a tavak, folyók iránt vonzódik, külön kedvenc témája a Balaton.

Az eseményt követően kötetlen beszélgetésre került sor, ahol sok egykori ismerős találkozott egymással és anekdotáztak a régi szép időkről. A szervező, Rádics Márta elmondta, hogy Bize kihalófélben lévő település. Az eredeti bizei lakásokban élő családok száma tíz százalék körüli. Sajnos ma már nem éri el a húsz százalékot sem azon bizei családok száma, akik tulajdonképpen őslakosnak számítanak. Az 1789. évi német betelepítés óta 235 év telt el, és nem lehet tudni, hogy a 250 éves évfordulóra marad-e egyáltalán őslakos leszármazott a faluban. A három találkozó mellett, azért neves bizei eseményeken is megjelentek az elszármazottak, mint például püspöki misén a templom felújításakor, vagy a felújított keresztek felszentelésekor, továbbá legutóbb az ősök emlékére készült kereszt szentelésén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában