Meleg

2024.06.19. 09:30

Hőségriasztás: felkészültek a közutasok is

Harsányi Miklós

Fotóillusztráció

Fotó: Shutterstock

A munkavédelmi előírásokat mindig szem előtt tartva, megfelelően gondoskodunk az utakon dolgozó – útüzemeltető és útellenőr – szakembereinkről hőség idején – közölte megkeresésünkre szerdán Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője. – Minden esetben biztosítjuk számukra az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit, továbbá fokozottan ellenőrizzük azok meglétét. Hőség idején szakembereinknek biztosítjuk az árnyékban, hűvös helyen töltendő pihenőidőt óránként legalább öt, de legfeljebb tíz perces időtartamban.
Hőségriadó ideje alatt a munkavállalóknak legalább 14-16 fokos  ivóvizet vagy ásványvizet juttatnak, illetve annak elfogyasztásához megfelelő ivópoharat adnak. Az úton dolgozó munkavállalóink számára a leégés ellen megfelelő öltözéket (UV védelemmel ellátott szemüveg, nyári sapka) és magas faktorszámú védőkészítményt biztosítanak. Pécsi Norbert Sándor azt is közölte: a tűző napon felhevült tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzése is elengedhetetlen. Az újabb típusú munkagépeink, útellenőri és brigádszállító autóink klímával felszereltek, ami csökkenti a hőség által okozott egészségügyi kockázatot. A munkák szervezésénél és ütemezésénél arra törekszenek, hogy minél kevesebb legyen a szabadban végzett tevékenység.
–  Ezeket a munkákat a lehetőségekhez képest megpróbáljuk átütemezni, természetesen úgy, hogy a szolgáltatásunk színvonala ezáltal ne csökkenjen – tájékoztatott. –  Az úton folyó munkák felfüggesztésére csak szélsőséges időjárási körülmények – például vihar, jégeső, nagy erejű szél – között kerül sor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában