DDNPI

2024.06.23. 20:12

Idén is gyűrűt kaptak a fehér gólyák

Nagy érdeklődés mellett zajlott június 14-én a fehér gólyák gyűrűzése a Baja környéki településeken, tudtuk meg a Duna- Dráva Nemzeti Park sajtóirodájától.

A fehér gólya fiókák jelölését minden érintett település egy-egy helyszínén figyelemmel kísérhették az érdeklődők. A nyolc meghirdetett fészeknél összesen 560 fő (többségében óvodás és iskolás) vett részt az eseményen. Mindegyik helyszínen közvetlen közelről volt lehetőség a madarak megfigyelésére és a fiókák megsimogatására. Az eseményről több bajai sajtóorgánum is beszámolt. 

  

Az eseményen 8 településen összesen 21 fészeknél 66 fióka volt, ezek mindegyike kapott egyedi azonosításra alkalmas gyűrűt. A fiókák méretében nagy szórás mutatkozott, kb. 3 hét volt a legkisebb és a legnagyobb fiókák kora között. A fiatal madarak kondíciója jónak mondható, úgy néz ki, az öreg madarak találnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot a környéken. Sajnálatos módon a bátmonostori fészkekben idén nem nevelkedtek fiókák, ott meghiúsult a költés. 

  

Az idei évben 3-4 fióka volt a jellemző fészkenként, egyetlen fészekben volt csupán 1 fióka. A korábbi évhez képest kedvezőbbnek, míg általánosságban jónak mondható az idei fiókaátlag (3,14 fióka/fészek). A fiókák a kirepülést követően, várhatóan augusztus közepén hagyják el az országot, és kezdik meg a vonulásukat az afrikai telelőterületekre.  

 (Szöveg: Mórocz Attila természetvédelmi őr, fotó: Bíróné Kubatov Mónika) 

 

A fióka-számok alakulása Baja térségében: 

1 fiókás fészek – 1 db 

2 fiókás fészek – 3 db 

3 fiókás fészek – 9 db 

4 fiókás fészek – 8 db. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában