Helyi közélet

2024.06.25. 16:33

Új fejezet a Corvinus életében

Lezárult a Corvinus megújulási folyamatának első szakasza, új időszak kezdődik az egyetem életében.

Kinevezését követően – várhatóan augusztus 1-től – Bruno van Pottelsberghe rektor veszi át az egyetem vezetését, az elnöki feladatokat is ellátva. Az elnöki pozíciót az elmúlt öt évben betöltő Anthony Radev a fenntartó stratégiai tanácsadójaként folytatja munkáját.

Anthony Radev irányításával 2019-ben indult el az első magyar modellváltó egyetem, a Corvinus ambiciózus transzformációs programja. A most záruló, öt éves fejlesztési ciklus eredményeképpen alapjaiban megújult az egyetem oktatási portfóliója, megtöbbszöröződött kutatási teljesítménye, új szintet ért el az egyetem nemzetköziesítése, elindult stratégiai vállalati partnerségi programja, megvalósult egy átfogó digitalizációs program és felépült az egyetem új campusa. Az intézmény történetének legjelentősebb reformjának sikeres végrehajtásával az elmúlt öt év munkája letette azokat az alapokat, amelyekre építve a Corvinus európai szinten is versenyképes egyetemmé válhat.

A következő időszakban a Corvinus fókuszába – a megkezdett utat folytatva – az oktatási programok és a kutatási kiválóság nemzetközi szintlépése kerül. Az új fejlesztési ciklus törekvéseihez kapcsolódóan átalakul az egyetem irányítási rendszere is azzal, hogy a rektori, azaz az akadémiai vezetési és az elnöki, azaz a munkaszervezet vezetésével kapcsolatos feladatokat egy személyben a rektor fogja ellátni a jövőben.

A Corvinus egyetemet fenntartó, Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának elnöke, Hernádi Zsolt ennek kapcsán kiemelte, Anthony Radevnek kulcsszerepe volt abban, hogy a modellváltás úttörőjeként mára a Corvinus stabil, innovatív és perspektivikus pályára állt és referenciaponttá vált a magyar felsőoktatásban.

„Anthony Radev vezetésével befejeződött az a hatalmas munka a Corvinuson, ami egy vezető egyetem alapvető strukturális átalakításával jár, annak érdekében, hogy egy kifelé nyitott, az innovációban élenjáró, nemzetköziesedő szervezeti kultúra és eredményorientált működésmód honosodjon meg az intézményben. Lerakta az alapjait annak, hogy a Corvinus Közép-Európa stabil, meghatározó egyetemévé váljon a szakterületén, ezzel a Corvinus referenciaponttá vált a teljes magyar felsőoktatás számára. Köszönjük szakértelmét, elhivatottságát, mindazt, amit az elmúlt években a Corvinusért tett. Oroszlánrésze van abban, hogy a modellváltás ötletéből megélhető, perspektivikus valóság lett” – mondta Hernádi Zsolt, az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Anthony Radev elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a Corvinust Magyarország modern, trendteremtő gazdaság- és társadalomtudományi egyetemévé formálja, a jövő döntéshozóinak megkerülhetetlen képzőhelyévé tegye. A szakember nem szakad el a Corvinustól, az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány stratégiai tanácsadójaként számítanak rá a továbbiakban.

A Corvinus Szenátusa 2024. május 22-i ülésén javasolta Bruno van Pottelsberghe, a brüsszeli Université Libre de Bruxelles egyetemi tanárának rektori megbízását, melyet a fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány is egyhangúlag támogatott, és kezdeményezte kinevezését a Kulturális és Innovációs Minisztérium útján a köztársasági elnöknél. A kinevezést követően, várhatóan 2024. augusztus 1-jétől, Bruno van Pottelsberghe a rektori mellett az elnöki feladatokat is el fogja látni.

„2019-ben elindultunk egy közös, évtizedes távlatú vállalkozás útján. Célunk az volt, hogy a Corvinus erősségeire építve, de mégis alapjaiban megújítsuk és más szintre emeljük az Egyetemet. Legszebb hagyományainkhoz híven a változásokat sok, konstruktív vita vette körbe, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy teljesíteni tudtuk célkitűzéseinket. Megteremtettük azokat a feltételeket, amelyek biztosítják, hogy a Corvinusnak hosszú távon is stabil helye legyen a nemzetközileg elismert egyetemek között. Minden esetben a hallgatók lehetőségeire fókuszáltunk, a teljesítményt és annak

megfelelő elismerését helyeztük középpontba. A következő évek arról szólnak, hogy a közösen letett alapokra építve hogyan tud majd az Egyetem valóban nemzetközi léptékben is kibontakozni. Leendő rektorunk eddigi életútja és bemutatott elképzelései alapján bízhatunk abban, hogy a következő évek is sikeresek lesznek.” – mondta Anthony Radev, a Budapesti Corvinus Egyetem leköszönő elnöke.

Az új stratégiai ciklus rektori programját illetően a rektorjelölt Pottelsberghe így fogalmaz: „Három kiemelt fontosságú témára kívánok koncentrálni: nemzetköziesedés, kutatásorientáltság, márkaépítés. Célom a már megkezdett úton maradva azon dolgozni, hogy a Corvinus még magasabb teljesítményt nyújtva ne csak látható, hanem vezető nemzetközi szereplővé váljon. Arra van szükség, hogy az egyetemi közösséggel együttműködésben tovább erősítsük interdiszciplináris kapcsolatainkat, növeljük a nemzetközi oktatói és hallgatói létszámot, ezzel is erősítve az egyetem globális hírnevét. Fontosnak tartom az ambiciózus kutatási programok ösztönzését, valamint az üzleti szférával való együttműködési lehetőségek erősítését. Elkötelezett vagyok továbbá az iránt, hogy korunk nagy kérdései, mint a fenntarthatóság és a mesterséges intelligencia az egész egyetemi közösség ügyei legyenek.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában