Adok-veszek

2024.06.16. 17:25

Újra hódít a retró, nagy siker a lemezbörze

A kaposvári lemezbörze egy hosszabb szünet ellenére beverekedte magát az ország négy legrangosabb hasonló találkozója közé. Újra népszerű a retró, a régi hanghordozók kedvelői vasárnap új helyszínen gyűltek össze, a Polgárok Házában.

Kovács Gábor László

Amikor 2017- ben elkezdték, még alig volt hasonló rendezvény, de azóta több helyen tartottak már lemezbörzét az országban. A koronavírus-járvány sem tudta visszavetni az érdeklődést, egyre többen veszik elő a bakelit hanglemezeket, CD-ket, mutatta József Tibor főszervező.  Van lemez bőven, a többségük használt, de előfordul néhány újdonság is, mert újra elkezdték a hanglemezek nyomását a kiadók, miután kiderült, hogy igény van rá. A lemezjátszóknak is van utánpótlása, műszaki cikkekket, CD-játszót is kínáltak a börzén, ahol találkozhattak a látogatók a lemezmosással és az ultrahangos tisztítás technikájával.   

 

Kőrös Tamás Kecskemétről utazott a kaposvári börzére, és 600 lemezt hozott magával. A Queen-t nagyon viszik tőle, a Pink Floydot is, és olyan fiataloknál is is népszerűek a régi zenekarok, akik a XXI. században születtek. A 11 éves Dorina szintén egy Queen albumot emelt ki a kínálatból. 

– A kislányom megtalálta a lemezjátszónkat, és szívesen hallgatja a régi zenéket, ezért böngészünk – mondta mosolyogva édesanyja, Virágné Budi Zsuzsanna.    

Egyre több a tizen-huszonéves fiatal, aki érdeklődik hanglemezek iránt, erősítette meg a kaposvári Tóth Sándor, aki a kollekcióját dobta piacra. Ezer forinttól hatezerig terjednek a bakelitek árai, de egy japán nyomásúért 7-8 ezer forintot is elkérnek. Nála a rockot keresik a leginkább, Led Zeppelin, Uriah Heep, Deep Purple a legkelendőbb. Tóth Szilvia egy dedikált Koncz Zsuzsa-lemezt hozott az érdeklődőknek, de Korda György albumot mutatott. 

Szabó Csilla nevelőapja zongoraművész volt, aki akkor járt a Zeneakadémiára, amikor Bartók Béla még ott tanított. Szabó András volt az első aki a világon, aki önálló Bartók-zongoraestet tartott, emellett a kaposvári Zeneiskolában oktatott 30 éven át. Nagy hanglemez gyűjteménye volt, a hagyatékából állított ki most Csilla a lemezbörzén. A sok különlegesség között még angol és német nyelvtanulásra szolgáló lemezek is voltak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában