Nem lett milliomos a nagymama

2024.07.10. 09:00

Sanyika még soha nem nyaralt, havonta 13 ezer forintból tengődnek

Több százezren látták már a videóját a TikTokon annak a pusztakovácsi nagymamának, aki nehéz körülmények között egyedül neveli az unokáját. A közismert milliárdos, Jákob Zoltán alapítványa ugyan felkarolta a családot, és a videó megjelenése sokat segített rajtuk, mégsem sikerült kitörniük a szegénységből.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

Hiába zümmög a ventilátor, alig lehet kibírni a meleget a házban. Madarász Zoltánné mellett ott a 9 éves unokája. Nem a panasz az első szavuk. 

– Hálát adunk a Jóistennek, hogy sok ember segítségével az ételünk megvan, nincs panaszunk, de lenne még mit tenni, főként a lakáson javítani – mutatott körbe a nagymama. – Ilyen szegényes körülmények között élünk: fürdőszoba nincs, vécé kint az udvaron, de az is szétesik. Nem palotára vágyunk, csak normális körülményekre. 

pusztakovácsi szegény család
Fotó: TIBOR KOVACS

Beázik az épület, a mennyezeten már elrohadt a furnérlemez, és ha egyszer ledől a kémény, félő, hogy összedönti a tetőt is. Az ajtók, ablakok rosszak, ha fúj a szél, nem lehet fűteni. Van egy bádogkád az udvaron, fürdéshez abba melegítenek vizet a gáztűzhelyen. Kaptak teli gázpalackot is az adományozóktól. Sanyika egy néhány hetes kismacskával játszik. Hamvaskának nevezték el. 

pusztakovácsi szegény család
Fotó: TIBOR KOVACS

– Ugye milyen aranyos? – kérdezte a mosolygós, eleven kisfiú. – Nem tudom, mennyi idős, mert úgy jött be a házhoz. 

– Valahonnan jött, és nem volt szívük kidobni – tette hozzá az idős asszony. 
Sanyika focizni szeret, és egy bokszzsákot kapott egy fiú barátjától, azt püföli. Jó tanuló, dicsérő oklevelet kapott az iskolában. Azt mondta, hogy egyszer sem volt még nyaralni, de aztán a nagymamával közösen felidézték, hogy egyszer volt a Balatonnál a nővérével. 
Havi 13 700 forintból élnek, Sanyika családi pótlékából. Az édesapa állítólag nem ismeri el az apaságot, megtagadta a gyereket. 
Madarász Árpádné régóta követte a közösségi oldalakon Jákob Zolit, a milliárdos média­szereplőt. Nehezen szerzett egy telefonszámot hozzá, sokáig hívogatta a munkatársát, alig érte el. Végül megérkezett a segítség, videóra is vették, ahogy egy borítékot kapott. 

Fotó: TIBOR KOVACS

Sokan irigyek Jákob Zoli borítékjára, ötvenezer forint volt benne

– Hálás vagyok érte, mert jó időben jött a támogatás – mondta a nagymama. – Tény és való, hogy kaptam ezer forintos címletekben 50 ezer forintot, a borítékban volt még az alapítvány logója, és egy papír, amit alá kellett írnom. A faluban azt mondták, hogy milliókat kaptam, 2 millióért vettem ékszereket. Úgy nézek ki, mint akin lóg az arany? Az élelmiszer és a gyerek ruhája biztosítva van, de nem gazdagodtunk meg! Érdekes, hogy amikor otthon ültem, és azon gondolkodtam, hogy Istenem, vajon miből főzzek a gyereknek, azt nem irigyelték mások. 
Sanyika egy tabletet szeretett volna, küldtek is neki, de nem Jákob Zolitól kapta, hanem egy családtól, most azon néz filmeket, videókat. A kedvenc étele a paradicsomleves és a húsos tészta. 
– Így telnek a napok, főzök valamit, elmosogatok és kitakarítok, aztán csak vagyunk, hűsölünk – mutatta az idős asszony. – Minden nap egyforma, ebbe bele lehet fáradni, de nem adom fel, mert van kiért küzdeni: az unokámért... 

Fotó: TIBOR KOVACS

Bármilyen segítséget elfogadnak

Madarász Árpádné nehezen mozog, de most még nagyobb lett a baj. A faluba érkezett egy szűrőbusz, ahová a polgármester „felvitette”, és nem lettek jók az eredmények. Kiderült, hogy cukorbeteg, magas a vérnyomása, és ott a hasi sérve, amit műteni kellene. Nem tudta elképzelni, hogy mitől fájnak a lábai, most megállapították, hogy kórosan érszűkületesek lettek az alsó végtagjai. Kórházba készül vizsgálatokra, de csak novemberre kapott terheléses EKG-ra időpontot, és szeptemberre az érsebészetre. A hasi sérvét hamarabb megnézik az orvosok, de nem tudja, hogy lesz-e műtétje, mert félő, hogy a szíve nem bírja. Aki szeretne segíteni a családon, utalhat az 50453702-10365654-0000000-es bankszámlaszámra, vagy hívhatja a családot a 70/857-8521-es telefonszámon. 

 

@jakobalapitvany Nagyon kevés pénzből kell megélniük és a mama még dolgozni sem tud mert beteg. Még jó, hogy vannak szomszédaik akik segitenek nekik.@Jákob Zoli #jakobzoli #jakobalapitvany #szeretet #segítség #pusztakovacsi ♬ eredeti hang - Jákob Zoli Alapítvány

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában