juttatás

2018.07.19. 17:30

A cafeteria beleégett az emberek tudatába

Somogyi feldolgozó-, hús- és édesipari cégek szakszervezeti vezetői is részt vettek azon a csütörtöki megbeszélésen, melynek a Magyar Szakszervezeti Szövetség székháza adott otthont. Svajda József megyei elnök kiemelte: számos somogyi cégnél havi 16-18 ezer forint kafetériát kapnak hosszú ideje a dolgozók, a juttatást kollektív szerződés rögzíti.

Harsányi Miklós

– A MASZSZ központi vezetősége levelet írt az országgyűlési képviselőknek, s továbbra is azt szorgalmazzuk, hogy a cafetéria-rendszer átalakítása miatt ne járjanak rosszul a munkavállalók – emelte ki. – Az adóváltozások miatt nagyjából nyolcmilliárd forint pluszbevételhez jut az állam, ami egy 17 ezer milliárd forintos költségvetésnél nem tűnik túl nagy tételnek.

Szekér József, a kaposvári cukorgyárban működő Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezetének helyi elnöke azt mondta: évente, fejenként bruttó 450 ezer forint cafeteriát kapnak a dolgozók, melynek egy részét készpénzben veszik fel. Céljuk, hogy senki ne járjon rosszul, abban bíznak, hogy az anyagi kiesést majd a magasabb béremelés kompenzálja.

– A cafeteriát nem luxus dolgokra költik a munkások – jegyezte meg Réti Dávid, a Kaposvári Vízügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. – A Ka-Víznél közel 110-en dolgoznak, havi 17 500 forint a béren kívüli juttatás, melyre mindenki fixen számít. A vállalat megalakulása óta fizetik, s a korábban belépő alkalmazottak annak tudatában írták alá a munkaszerződést, hogy ezzel hosszú távon kalkulálhatnak. A készpénz és Szép-kártyán kívül van, aki a lakáshitel támogatásra fordítja az összeget.

Illés László, a kaposvári Közlekedési Szakszervezet helyi vezetője – a munkáltató bértárgyalásban korábban tapasztalt kedvező hozzáállására utalva – rámutatott: a közelgő változások dacára remélhetően elfogadható megállapodást kötnek. Szabó Zsolt, a 60 tagú Szenna Pack Szakszervezet elnöke elmondta: a munkáltatónál már érdeklődtek, hogy milyen anyagi segítségre számíthatnak a dolgozók. Válaszul azt kapták: erről csak a jogszabály elfogadása után célszerű tárgyalni. Az érdekvédők pozitív tényként értékelték, hogy a cégvezetés nyitott a kérdésben. Varga Zsoltné, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének kaposvári elnöke szerint cafeteria-ügyben feltétlenül szükség van a bölcs kompromisszumra, ahol a munkások érdekét következetesen kívánják képviselni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában