gálaest

2017.10.23. 19:30

Balás Béla kapta a Szabadságért Kaposvár Emlékérmet

Ünnepi gálaesten adták át az idei Szabadságért Kaposvár Emlékérmet. A Szivárvány Kultúrpalotában tartott rendezvényen Balás Béla emeritus püspök kapta meg az elismerést, amelyet Szita Károly polgármester adott át.

Koszorus Rita

Tisztelettel kell fejet hajtanunk azok előtt, akik életüket áldozták a hazáért, mondta Szita Károly polgármester ünnepi beszédében. Felidézte, 1991-ben nyilvánította az új demokratikusan választott országgyűlés október 23-át ünnepé nyilvánította. – A naptár piros betűi csak felszínen ringó piros bóják, a lényeg a felszín alatt van, írta egy cikkében Balás Béla püspök atya – mondta Szita Károly. – A lényeg valóban a mélyben van, de mi lenne velünk szegény utazókkal, ha a végtelen és ismeretlen mélység felett nem segítenének minket a felszínen ringó bóják? Ilyen a követendő irányt mutató bójákat jelentenek számunkra a Szabadságért Kaposvár Emlékérem kitüntetettjei is.

Szita Károly ünnepi beszédében méltatta Balás Bélát, a Szabadságért Kaposvár Emlékérem idei kitüntetettjét. Azt mondta a polgármester a Kaposvári Egyházmegye első püspökéről, hogy nemzedékének, hivatásának azon kiváló tagjai közé tartozik, akik a szabadság szellemét az elnyomás éveiben is megőrizték.

Szita Károly polgármester a Szabadságért Kaposvár Emlékérmet vastaps mellett adta át Balás Bélának. Az emeritus megyéspüspök ezután rövid betekintést adott abba, miként látta tizenéves fiatalként az 1956-os forradalmat.

Balás Béla beszédében úgy fogalmazott: akkor lehet egy országot előre vinni, ha mindenki egy újjászületést csinál saját magában. – Megtérni kellene – mondta az emeritus megyéspüspök. – Addig nem számít itt semmiféle választás, vagy személyi csere. Egyetlen emberre van szükségünk, a végtelen Istenre, hogy mi teljesen emberré tudjunk válni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában