Flóra és fauna

2017.11.19. 11:30

A bébifenyőkkel küzdenek a település arculatáért

Balatonfenyvesen fontosak a névadó növények, ezt bizonyítja, hogy sikeresen működik a település csemeteprogramja.

Koszorus Rita

A településre érve fenyőfákkal találkozhatunk, s szinte minden utcába került mára örökzöld. Hadnagy Lászlóné, Balatonfenyves önkormányzatának kertésze elmondta: nagyon sok fát ültetnek a településen. – Azért indították a csemeteprogramot, hogy hűek maradhassanak a nevünkhöz, mert egyre kevesebb a náluk is fenyő. Ennek egyik oka a természetes elöregedés, s mint megtudtuk, gondot jelent, hogy sok olyan nyaralótulajdonos kivágta az udvaraikon magasodó fákat, akik nemrégiben települtek Fenyvesre.

A település névadójának megőrzése érdekében indult a csemeteprogram és ezzel együtt az önkormányzat korlátozta a fenyők kivágását. Az idén első körben 150 darab csemetét osztottak szét a fenyvesi nyaralótulajdonosok között, ám akkora volt az igény, hogy újabb ötvenet adtak a helyieknek.

– Korábban egy-két éves szabad gyökerű csemetét osztottunk szét – mondta Hadnagy Lászlóné. – Most váltottunk, és poharas csemetét adunk.

Hadnagy Lászlóné kérdésünkre elmondta: nem elég elültetni a fenyőcsemetét és várni, hogy méretes örökzölddé cseperedjen. Gondozni is kell a kis fát, legalábbis az első években több odafigyelést igényel. – Nehéz megtartani a fenyőfákat ebben az időjárásban – hívta fel a figyelmet a szakember. – Azoknak, akik kérnek csemetét azt javaslom, hogy a pohárnál négyszer nagyobb gödröt ássanak. Annak alján lazítsák meg a földet és tegyenek bele trágyát, majd azt terítsék be földdel, és úgy ültessék bele a csemetét. Az első két évben folyamatosan öntözni kell és akkor van esély rá, hogy megmarad.

Ez Balatonfenyvesen kifejezetten kemény dió, hiszen a talaj roppant tápanyagszegény. Ráadásul az elmúlt évek szélsőséges időjárása sem kedvez az örökzöldeknek. Néhány éve Fenyvesen is felütötte fejét a fenyőfák elszáradása, akkor azt hitték a gubacs darázs pusztít. De kiderült, hogy az extrém meleg miatt adták meg magukat a fák, emiatt is fontos a pótlásuk.

Dacolnak a fák a természettel

Ősz vége felé, amikor kiürülnek a strandok megkezdődik a növényzet cseréje és pótlása is. Hadnagy Lászlóné Balatonfenyves kertésze kérdésünkre elmondta: a parton nehéz csak igazán fákat ültetni, elsősorban a nagyon erős a szél miatt. – A strandokon lévő fák a megeredést követően ugyancsak nehezen fejlődnek, ennek elsősorban a vízszint-ingadozás az oka.

Ezért leginkább fűzfákkal ültetik be a partmenti területeket, azok még bírják a nehezebb viszonyokat. Megtartásukhoz azonban speciális, saját gyártású karókra van szükség. Hiszen mire azokból kifejlett fa lesz még sokszor támad fel a viharos szél a partoknál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában