Fizetésemelés

2017.07.18. 07:19

Már nem csak a jatt jut – bérrobbanás jön a turizmusban

Az országosan kötelező 180 ezer forintos szakmunkás-bérminimumhoz képest több mint 240 ezer forintot kaphatnak a szállodaiparban és a vendéglátásban foglalkoztatott munkavállalók, a hírek szerint az erről szóló ágazati kollektív szerződést az ősszel írhatják alá.

Harsányi Miklós

 

– Remélhetően Somogyban továbbra is stratégiai ágazat marad a turizmus-vendéglátás, ezért a munkavállalóknak tisztességes bért kell fizetni – mondta lapunknak Daxner Gábor, a VOSZ megyei elnöke. – Ha nem áll rendelkezésére megfelelő képesítésű, s elegendő számú dolgozó, akkor hiába fejlesztik, bővítik az éttermeket, szállodákat, könnyen veszélybe kerülhet az üzemeltetésük. Rövidülhet a szezon, s így csökkenhet az állami adóbevétel.

Hülvely István, a munkaadók és a munkavállalók szervezeteinek érdekegyeztető fórumaként működő Turizmus-vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság társelnöke a Magyar Időknek elmondta: a 2015-ben érvényes bruttó 122 ezer forint szakmunkás-alapbér kétszerese körül tervezett jövő évi összeggel orvosolnák a munkaerőhiány problémáját a turizmusban. Kiemelte: a jelentős fizetésemelés nem csupán az újonnan érkező szakmunkásokat érintené.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke kérdésünkre kifejtette: a dolgozókat meg kell fizetni, ugyanakkor a munkaadók és a munkavállalók között új fajta együttműködésére is szükség van. A magasabb bérért hatékonyabban kell dolgozni, a munkaidőbe például nem férnek bele a hosszas mobiltelefon-nyomogatással töltött üres járatok, s lényeges, hogy a turisztikai, vendéglátós cégek termelékenysége javuljon. A béremelés kapcsán az állami szerepvállalás meghatározó: a szálláshely-szolgáltatásban is indokolt lenne az áfamérséklés.

Osváth Zoltánné, a balatonfenyvesi Osváth Cukrászda üzletvezetője egyetértett azzal: az adó-, illetve járulékmérséklés hozhat eredményt. – Ahhoz, hogy megléphessük a béremelést, a termékeink árát kellene növelni – hangsúlyozta a balatonfenyvesi szakember, akinek szülei 1961-nyitották meg a cukrászdát. – Félő, hogy a vevőkör csökkenéséhez és bevételkieséshez vezet a drágulás, ez pedig senkinek nem lehet az érdeke. Szerintem épp ezért van szükség az állam hathatós segítségére.

Tóth László, a tizennégy dolgozót foglalkoztató siófoki Kálmán Étterem üzletvezetője egyedül a drasztikus járulékcsökkentéssel látja reálisan megvalósíthatónak a jelentős béremelést. Rámutatott: több hozadéka lehet a lépésnek. Egyrészt a dolgozók kiszámíthatóbban tervezhetnék életüket, másrészt minden bizonnyal javulna a munkavállalókat hivatalosan foglalkoztató, tisztességesen adózó vállalkozások piaci pozíciója, ráadásul a beígért fizetésemelés minden bizonnyal felgyorsítja a szakmai utánpótlást, a lépés ugyanis különösen a húsz- és harmincéves korosztály fantáziáját mozgatja meg.

Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője kiemelte: bérrobbanás várható a következő időszakban. Ahhoz, hogy egyes szakterületeken folyamatosan biztosítani tudják a munkaerőt, sokkszerű béremelésre lesz szükség. Döntő, hogy a biztosan nagy bevételt termelő idegenforgalom-turizmus tovább fejlődjön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában