fejleszés

2018.06.18. 20:00

Futószalagon nem lehet gyerekeket ellátni

Infrastruktúra-fejlesztés, eszközbeszerzés, IVF kezelések, szülésre felkészítő tanfolyamok és orvosi továbbképzések. Család-és bababarát koncepciót dolgozott ki a Kaposi Mór Oktató Kórház. Jövő kedden pedig szülésre felkészítő tanfolyam indul a kismamáknak és párjuknak.

Góz Lilla

– Egy tavalyi kormányhatározat értelmében 51 millió forintot kaptunk a beruházási alapból a szülészet és nőgyógyászat kiviteli tervének elkészítésére – kezdte a hétfői sajtótájékoztatót Moizs Mariann. A kaposvári kórház főigazgatója elmondta: a tervek június 30-án elkészülnek és egy előterjesztésen dolgoznak, hogy a kormányhatározatban megígért egymilliárd forintból megkezdődhessen az épület felújítása. Megjegyezte: az infrastruktúra mellett 440 millió forintból eszközfejlesztést hajtanak végre. A tervek szerint a beszállítások ősszel várhatóak.

Major Andrea főorvos a kismama gondozási programot ismertette. – A régi időkben az otthonszülésnél rendkívül magas volt a csecsemőhalandóság, akkor a kórházba kerültek be a szülőnők, így lehetett javítani azon a statisztikán, ami nagyon rossz volt.

– Azt a koncepciót meghaladta a világ, ami ennek a hátterében áll, futószalagon nem lehet gyerekeket ellátni, az egyedi igényekhez kell igazodni – mondta Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Mátrix Osztály vezetője. Hozzátette: szülésre felkészítő tanfolyamot indítanak, valamint orvosaik novemberben 40 órás továbbképzésen vesznek részt. Próbálják a csecsemőknél minimálisra csökkenteni a beavatkozásokat, vérvételeket, a sárgaságot már bőrön át tudják megmérni.

– Korábban működött ilyen tanfolyam, az utóbbi években szünetelt, ezt szeretnénk újraindítani a szülés, szülésznő és védőnő bevonásával – mondta Tormási Imre adjunktus. A program egyik ötletgazdája elmondta: a tanfolyam jövő kedden négy órakor indul és a szüléshez vezető utat, a felmerülő kérdéseket, félelmeket veszik végig.

– Ismerjék meg, milyen szülészeti beavatkozások vannak, a szövődmények esetén mire számíthatnak, továbbá terhes tornára is lehetőség lesz a foglalkozások végén és életmód és táplálkozási tanácsokkal látja el a prevenciós iroda a kismamákat – tette hozzá Tormási Imre.

– Nagyon sikeresek voltak a régi tanfolyamok, nemcsak a kismamák, hanem az apák is részt vettek rajta, vagy akit az anya kiválasztott – mondta Fodor János osztályvezető főorvos. – A fájásoktól egészen a rohamcsomag összeállításáig szeretnénk információkat átadni. Van egy fantomnak nevezett szerkezet az osztályon, ami az anyai medencét utánozza és ezen nagyon jól be lehet mutatni a szülés folyamatát.

Mánfai Zoltán főorvos pedig a meddőségi centrum működéséről beszélt. Mint ismert: 2010-ben indult magánintézeti keretek között reprodukciós eljárás. A tulajdonos kivonulását követően rövid időn belül 2018 februárjában a kórház irányításával működik tovább az intézet.

– A régi gárdával tudjuk fogadni az ország egész területéről a pácienseket. Ma Sopronból és Keszthelyről érkeztek hozzánk. Nincs várólistánk, az ellátás folyamatos, valamint a gyógyszertámogatás is a korábbi hetvenről kilencven százalékra nőtt – mondta a Domány Sándor Humán Reprodukciós Központ vezetője. Megjegyezte: február elseje óta 387 pácienst láttak el és már száz petesejt leszívást végeztek. Több terhes kismamájuk is van már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában