fagyszezon

2018.02.27. 11:20

Marad a fagy: az állatokra is figyelni kell a kutyahidegben

Nem csak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli a tartós hideg. Ilyenkor nagyon fontosak a kalóriadús eledelek és sűrűbben kell cserélni az állatok vizét is.

Góz Lilla

Farsangi csinnadratta és a farsangolók bevonulása” – jelmezes felvonulás,„Dorottya Kisasszony és Karnevál Herceg érkezése”- közreműködik a Déryné Vándorszíntársulat és a Somogy Táncegyüttes, majd „Farsangi jegyesség – Bolondesküvő” – bohókás eljegyzés szerelmespároknak,majd „Télűző táncház és dedaégetés”

Naponta etetik a csikorgó hidegben a vadakat a somogyi erdőkben. – Az etetőhelyeken napi szinten kerül kihelyezésre takarmány, ami szemes (főként kukorica), szálas (széna) és lédús (szilázs) takarmány-féleségekből tevődik össze – emelte ki Ihárosi Péter, a Sefag Zrt. szóvivője. Éves szinten szemes takarmányból szabad területen és a kertekben 2400 tonna, lédús takarmányból 1200 tonna és kiegészítő takarmányból 20 tonna áll rendelkezésre. Ezen mennyiség kétharmada télen fogy el.

Nem csak a vadakat, hanem a madarakat is táplálni kell a tartós hidegben. Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportjának vezetője elmondta: ha elkezdtünk etetni folyamatosan tegyük, mert a madarak megjegyzik és visszatérnek az általuk megszokott etetőkhöz. Hozzátette: olajos magvakat adjuk a madaraknak, például diót, mogyorót, a legjobb pedig a fekete napraforgó.

– Amit semmiképpen se adjunk a madaraknak az a kenyérmorzsa, a péksütemény maradékok, nem azért, mert nem tudják megemészteni, hanem a rovarevő madarak begyében megerjedhet. Továbbá füstölt, vagy sózott szalonnával sem szabad etetni a madarakat – mondta el Molnár Marcell.

A Kutyatár Egyesület taszári telephelyén óvintézkedést vezettek be a tartós hideg miatt. Boncz Edit elmondta: szigetelt ólak vannak, a kenelek ajtaját pedig szőnyeggel zárták le. Főtt ételt kapnak a kutyák és a vizeket folyamatosan cserélik. Továbbá a gazdiknak azt tanácsolja, hogy nem szükséges bevinni a kint tartott kutyát, de védett helyet kell biztosítani a kedvenceinknek. Nagyon fontos, hogy kalóriadúsabb ételeket kapjanak az állatok, sok energiájuk elmegy arra, hogy hőháztartásukat fenntartsák.

– A tartós hidegben fokozottabban kell figyelnünk kutyánkra – mondta el Turgyán Ágnes állatorvos. Azt tanácsolja: a kint tartott kutyákat szélvédett, szigetelt, száraz helyen tartsuk, nagyon figyeljünk, hogy vizük sose fagyjon be. Hozzátette: ügyeljünk a lakásban tartott kutyák esetében, hogy séta után az eb talpait alaposan tisztogassuk meg az ott megmaradt hótól, jégtől, vagy sótól. A kutyacipő só ellen védettséget adhat. Továbbá a nedvességtől, sártól a szőr összegubancolódik, szennyeződik, alatta a bőr könnyebben gyulladt lesz. A nedves bundát szárítsuk meg.

– Nagyon fontos, hogy az idős, a most született, valamint szív-és ízületi beteg kutyákra még nagyobb figyelmet fordítsunk – tette hozzá az állatorvos. Az előrejelzések szerint maradnak a zord éjszakák, amelyeket fagyos nappalok követik és időnként havazások, hófúvások is előfordulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában