Ingyenes

2017.08.16. 07:00

Nem kell megijedni, ha a kéményseprő megáll a ház előtt

Alaptalanok azok a hírek, melyek szerint a katasztrófavédelem nem rendelkezik a kéménysepréshez szükséges eszközökkel – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Megtudtuk, nagyon is rendben van a Somogy megyei kéményseprők felszereltsége.

Koszorus Rita

Egy éve már, hogy a katasztrófavédelem alatt működik a lakossági kéményseprő tevékenység. – Somogy megyében jelenleg öt kéményseprő mester és 26 szakképzettséggel rendelkező kolléga gondoskodik a tüzelőberendezések biztonságos működéséről – tudtuk meg Mukics Dánieltől, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivőjétől.

A katasztrófavédelem nemrégiben új eszközöket vásárolt kéményseprői számára, ám ezekre a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem azért volt szükség, mert mostoha körülmények között kell dolgozniuk. Csupán arról volt szó, hogy nőtt a szakemberek létszáma, ezért fontos volt számukra biztosítani a megfelelő mennyiségű eszközt.

Mukics Dániel közölte, Somogyba három szolgálati járművet vásárolt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a kéményseprőknek. Eszközbeszerzésre itt nem volt szükség, ugyanis a megyében minden szakembernek megfelelő mennyiségű műszere van a munkához. Így a kéményseprői tevékenység is zavartalan Somogyban.

A katasztrófavédelem helyettes szóvivője azt is kiemelte, hogy a térségben azzal sem volt gond, hogy kéményseprők munkaidőben mellékállást vállaltak volna. – Egy ilyen eset volt korábban az ország egy másik pontján – emelte ki Mukics Dániel. – Azt kivizsgáltuk és megtettük a szükséges eljárást.

Ingyenes a lakossági kéményseprés

A kéményseprők munkájára vonatkozó megkeresésünkre reagálva Mukics Dániel helyettes szóvivő kiemelte: sok helyütt még mindig nem egyértelmű, hogy kell -e fizetni a kéményseprésért. – Nem kell megijedni, ha a katasztrófavédelem kéményseprője megáll a ház előtt – mondta a helyettes szóvivő. – Nyugodtan beengedhetik a kollégánkat, hiszen a lakosság számára a kéményseprés ingyenes. A gazdálkodó szervezeteknek viszont fizetniük kell, meg kell rendelni a kéményseprés szolgáltatását. Sőt, ha a vállalkozást magán ingatlanba jegyezték be, azt is jelezni kell a hatóság felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában