lendület

2018.04.21. 14:55

Tavasszal tovább élénkül a vállalkozói kedv

Kereskedelem, gépjárműjavítás, építőipar és szálláshely-szolgáltatás-vendéglátás: az első negyedévben országosan 7100 fölé emelkedett a cégalapítások száma. Hasonlóan magas érték 2014-ben volt utoljára, Somogyban is újabb cégeket jegyeztek be.

Harsányi Miklós

Az Opten legfrissebb kimutatása szerint megyénkben januártól márciusig 121 céget alapítottak, 136 szűnt meg, s 19 újonnan indult felszámolás indult. Tóth Tamás, a toponári Deseda Pékség tulajdonosa kiemelte: bár a statisztika időről időre módosul, megyénkben tavasszal érezhetően erősödik a vállalkozói kedv.

– Erre a kereskedelem is bizonyíték: újabb boltok nyíltak számos somogyi településen, s a közeljövőben is minden bizonnyal folytatódik a trend – tette hozzá. – Változásokat a szűken vett szakterületünkön is megfigyelhetünk: a nagyipari pékségek mellett a kézműves sütödék is igyekeznek lépést tartani a fejlődéssel.

Honfi Vid kaposvári informatikai vállalkozó, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara Informatikai Klubjának egyik alapító tagja rámutatott: az ágazatban komoly munkaerő-hiány tapasztalható, s emiatt új szakemberekre van szükség. Ez már csak azért is lényeges, mivel megyénkben is több jó elképzelésről lehet hallani, s a kezdő vállalkozások a többi közt olyan új technológián dolgoznak, amely az automatizálás további fejlesztését tűzte ki célul.

– Ilyen esetben két-három ötletgazda megoldja a feladatot, s utána befektetőt keresnek – tette hozzá. – Somogyban is új mérnökök, informatikusok kellenek ahhoz, hogy gyarapodjon a számítástechnikai vállalkozások köre

Országosan 7127 új cégalapítást tettek közzé az első negyedévben: ez 10 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakát, s öt százalékkal az előző negyedévet. Pertics Richárd az Opten céginformációs igazgatója közölte: a magas cégalapítási számoknál azonban talán még érdekesebb, hogy a 2012 óta folyamatosan szigorodó cégjogi környezet úgy tűnik, mostanra meghozta eredményét. A cégalapítási trend és a gazdasági trend közeledik egymáshoz.

– Mezőgazdasági vállalkozások is alakultak az utóbbi időszakban, bár valószínű, hogy nem olyan tömegben, mint a kereskedelemben – jegyezte meg Csehi Jenő balatonöszödi családi gazdálkodó. A szakember 60 hektárt művel meg, s a bevétel nagy részét visszaforgatja a vállalkozásba, így teremti meg az alapot a fejlesztéshez. Szerinte ha valaki kitartóan dolgozik, az általában megtalálja a számítását a mezőgazdaságban. Szabó Lajosné balatonlellei agrárvállalkozó úgy látja: a mezőgazdaság továbbra is meghatározó ágazat megyénkben, bár a cégek zöme alapvetően növénytermesztésre szakosodtak, s ez a helyzet minden bizonnyal még jó ideig így marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában