e-könyv?

2018.04.22. 15:30

Továbbra is ragaszkodunk a hagyományos, papír alapú könyvekhez

A legtöbben ma is a hagyományos könyvet részesítik előnyben, s átlagosan tízezer forintot költünk könyvre fél év alatt egy felmérés szerint. A lapunk által megkérdezett olvasáskutató úgy látja, az e-könyvek terén komoly változás lehet a következő években.

Gyeszát Zsolt

Átlagosan tízezer forint körüli összeget költenek az emberek a következő fél évben hagyományos és digitális könyvekre – derült ki a Vatera felméréséből, melyben több mint 8500-an vettek részt. A felmérésben résztvevők 18 százaléka ötezer forint alatt, harmada 5-10 ezer forint között, a megkérdezettek negyede pedig 10-30 ezer forint közötti keretet határozott meg.

– Azt lenne érdekes látni, hogy egy-egy megkérdezett vagy család költségvetésében hol vannak a könyves kiadások a másikakhoz képest – mondta lapunknak Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság alelnöke. – Ha azt nézzük, hogy a tízezer forint nem nagyon több, mint három könyv, akkor kevésnek is mondhatnánk. De ha valaki félévente három könyvet elolvas, az nem is olyan kevés – tette hozzá a kaposvári egyetemi docens.

A Világgazdaság által nemrég ismertetett felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek 87 százalékban továbbra is a papíralapú könyveket részesítik előnyben. A kaposvári olvasáskutató több okát is látja annak, hogy a digitális világban is időtálló a könyv. Emellett szól a több évszázados berögződés, melybe beletartoznak a mozdulatok, az olvasás közbeni testtartás, vagy az érzés, amikor az új könyvet megszagoljuk. S ezt láttuk már a nagyszülőktől is. – Másrészt egy kapkodós világban jó lelassulni egy-egy regénnyel, jó ott hagyni a digitális világot egy másikért – tette hozzá Gombos Péter. – Magyar nyelvű, papíron is elérhető könyvet én sem cserélnék le digitális változatra. Szinte az egyetlen egészséges függőség, ha a könyvek rabjai vagyunk.

A felmérés szerint csak kilenc százalékra tehető azoknak a száma, akik kizárólag e-könyvet olvasnak. A kiemelkedő jövedelműek esetében 23 százalék ez az arány. – Nem ugyanaz e-könyvet e-olvasón vagy számítógépen olvasni, de még a tablet sem tudja ugyanazt nyújtani, mint egy jó e-olvasó – magyarázta a kaposvári olvasáskutató. – Szerintem e téren komoly változás lesz a következő években, egyre többen olvasnak majd erre szolgáló digitális eszközön. A fiatalabbak különösen nyitottak erre, de 10-20 év múlva a nagyszülők között is nagyobb arányban lehetnek majd, akik többször olvasnak ilyen forrásból. Állítható a betűméret, sok kötet kis helyen elfér, könnyű beszerezni a regényeket, ez mind emellett szól.

– Azt hiszem, én átlag felett költök könyvre, bár elég sokat olvasok e-olvasón is – tette hozzá Gombos Péter. – Most épp Tompa Andreát olvasok, illetve Kim Stanley Robinsont. Az elmúlt időszakban több sci-fi került a kezembe. De jó élmény volt például Totth Benedek könyve, Az utolsó utáni háború vagy Mészöly Ági Szabadlábon című műve is.

A kaposvári Holló Antikváriumban például Stephen King, Wilbur Smith, Moldova György, Robin Cook vagy Ken Follett is a keresett a szerzők közé tartoznak az utóbbi időben – tudtuk meg Táibl Esztertől, az antikvárium munkatársától. Mint elmondta, többen keresik a média által felkapott könyveket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában