Tanulópénz

2018.01.23. 20:35

Zsebpénz nélkül tanulnak a pénzügyekről a diákok

A drog és a dohányzás veszélyeiről már hallottatok, most jönnek a pénzügyekéi! – hangzott el azon a rendkívüli osztályfőnöki órán, melyen a Magyar Államkincstár munkatársai játékos formában hívták fel a fiatalok figyelmét a pénzügyi tudatosságra a Munkácsy Mihály Gimnáziumban. 

K.G.

A digitalizációnak köszönhetően ma már néhány kattintással elérhetők pénzügyi felületek az interneten, de a fiataloknak útmutatásra van szükségük ebben a világban. Az általunk megkérdezett 11. osztályos diákokra az a jellemző, hogy általában otthon nem kapnak zsebpénzt. A szüleik mindennel ellátják őket, ám a kamaszok így nehezebben tanulják meg a takarékoskodást.

– Nekem nincs zsebpénzem, ezt a szüleim rendezik. Még nem gondolkodtam arról, hogyan bánnék a pénzzel, ha önálló lennék – mondta a kaposvári Hoch Flóra.

– Nekem sincs zsebpénzem, de ha kérek, akkor a szüleim mindig adnak, akár szórakozásra is. Ha önállóan rendelkeznék a pénz felett, biztosan spórolnék – mondta a kaposvári Pavlovics Balázs. –  Az interneten könnyen el lehet költeni a pénzt, például sportfogadásokat lehet kötni meccsekre, én azonban nem tennék ilyet.

A pénzügyi tudatosságot növelő okostelefonos applikációt mutatott be a Magyar Államkincstár (MÁK) a kaposvári diákoknak. Minél több középiskolába szeretnének eljutni ezzel.

– A pénzügyi kultúra fejlesztését, a fiatalok pénzügyi ismereteinek bővítését célszerű már iskolás korban elkezdeni – mondta Balatoni Ildikó, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnök-helyettese. – A JátéKincstár alkalmazás játékos és szórakoztató formában segíti ezt a célt.

A diákoknak Tapsonyi Tünde, a MÁK Somogy megyei igazgatója mutatta be a fejlesztést. A tanulók memóriajáték, igaz-hamis állítások, párosítás, szókirakó és küldetés-játék segítségével kerülhettek közelebb a pénzügyi műveletekhez. Az Államkincstár néhány éve indította el a WebKincstár szolgáltatását, és az okostelefonkon elérhető csatornáját, a MobilKincstárat, mellyel az állampapírokat is népszerűsítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában