Asztrofotós

2019.01.14. 20:08

Namíbia fölött az ég egy asztrofotós szemével

Legendák földjén címmel nyílt fotókiállítása Schmall Rafael munkáiból az Együd Árpád Kulturális Központban. Namíbiában két héten át fotózta a csillagos eget. Ezt a különleges fényszennyezéstől mentes világot mutatja be negyven képen

Góz Lilla

– 2008-ban belevágtam a fotózásba – mesélte Schmall Rafael kaposvári asztrofotós –, s mivel a csillagászat már kisgyerek korom óta vonzott, ezért olyan fényképezőgépet választottam, amivel az eget is jó minőségben megörökíthettem. Emlékszem, az első képeim egyike a Tejútról készült 11 évvel ezelőtt.

Schmall Rafael 2015-ben aztán új elhatározásra jutott, egy profibb kamera megvásárlásával ismét belevágott a gyönyörű képek létrehozásába. – Kaposvár mellett nőttem fel, az Európában egyedülálló Zselici Csillagpark közelében – folytatta a történetét. – Nagy öröm számomra, hogy Bárdudvarnokon most olyan kültéri lámpákat szereltek fel, amik tovább csökkentik a fényszennyezést – jegyezte meg az asztrofotós.

2018 májusában aztán 16 napot töltött Namíbiában, ahol a csillagos eget fotózta egy hat szakemberből álló magyar expedíció tagjaként.

– Az alapvető különbség a Tejút láthatósága, ott sokkal fényesebb a központja – mesélte Schmall Rafael. – Két oka van, amiért az asztrofotósokat mágnesként vonzza Namíbia. Az egyik, hogy a déli féltekés elhelyezkedése miatt teljesen más égboltot lehet megfigyelni, mint Magyarországról. Még az ismerős csillagképek is máshogyan látszanak, valamint kivételes tisztaságú az égbolt.

A Magyarországnál kilencszer nagyobb területen alig több mint kétmillió ember él. Az informatikus, kertész mérnök végzettségű asztrofotós Kapcsolat című alkotása a National Geographic magyar weboldalán bekerült 2016 legjobb asztrofotói közé. A Tejúton, a Skorpió csillagképben a Szaturnusz és a Mars együtt jelent meg. Tervezi, hogy visszatér Namíbiába, de kíváncsi Chile és Ausztrália égboltjára is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában