kiállítás

2021.08.13. 20:16

Egy évszázad után tértek haza a Rippl-Rónait követő fiatalok képei

Nem túlzás kijelenti, hogy művészettörténeti jelentőségű kiállítást rendezett a város a XVI. Kaposfest nyitónapján a Vaszary képtárban.

Kovács Gábor, [email protected]

Visszatértek ugyanis egy szinte elfeledett tárlat képei, melyen 1908-ban azok a fiatalok mutatkoztak be, akik Ripp-Rónait tekintették mesterüknek. Izgalmas korszak volt ez, amikor a modern művészet meghódította a vidéki Magyarországot, és az új világlátás fórumaiként szolgáltak művészkörök, szerkesztőségek és kiállítóhelyek. A kőröshegyi festőkolónia képeire figyelt fel Rippl-Rónai, és ezt követte egy 1908-as karácsonyi jótékonysági kiállítás. Ekkor már 50 kép elkelt, ám folytatásra sokáig homály borult.

– Rippl-Rónai és az őt követő fiatalok témája eddig ismeretlen fejezetét jelentette eddig a magyar művészettörténetnek – méltatta az új tárlatot Keserü Katalin művészettörténész. Kiemelte a két kurátor munkáját a képek felkutatásban: a kaposvári Géger Melinda művészettörténészt és Jurecskó László gyűjtő és galériatulajdonost is dicséri a kiállítás.

A balatonföldvári festőkolónia tagjai, Boromissza Tibor, Kádár Géza, Némethy Miklós és Unghváry Sándor alkotásai mellett a látogatók a somogytúri tájat megörökítő Kunffy Lajos és Galimberti Sándor, Rippl-Rónai leghűségesebb tanítványának a munkáit is megcsodálhatták.

– Rippl-Rónai nemcsak a vásznon, de a városunk életében is nyomott hagyott – jegyezte meg köszöntőjében Szita Károly polgármester. – Sok helyen letelepedhetett volna a világban, de azt választotta, hogy a Róma-hegyen teremt otthont és közösséget magának.

A kiállítás megnyitóján beszédet mondott Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója, az EMMI helyettes-államtitkára, aki kifejtette, hogy a kor festői, élén Rippl-Rónaival nemcsak nemzetközi hírnevet hoztak, de nemzeti hagyatékot teremtettek, melyet ápolni kell.

A festőóriás árnyékában kibontakozó tanítványok munkái több mint száz év múlva tértek haza Kaposvárra. A kiállításon megjelentek Boromissza Tibor leszármazottai is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában