gála

2021.11.20. 16:00

Verseivel gyógyít Hunyadkürti György

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőlevelét olvasta fel Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója a Hunyadkürti György tiszteletére rendezett születésnapi gálán. A Csiky színésze ezúttal a nézőtéren ült, mert az összes műsorszámmal az ő kedvét keresték a kollégái hetvenedik születésnapja alkalmából.

Turbéki Bernadett

A színház művészeti igazgatója, Olt Tamás és a XX. Kaleidoszkóp VersFesztivál fesztiváligazgatója, Lutter Imre vállalták magukra a levezénylését annak a gálaműsornak, amelyen a Csiky színpadán ritkán látott színészek és háttérdolgozók is felléptek.

Hunyadkürti György játszotta már az anyámat és az apámat is – emlékezett az est egyik fellépője, Sáfár Mónika.

– Ha a gyógynövényekkel gyógyítókra azt mondjuk, hogy „füvesember”, akkor a mi Hunyánk „versesember”. Ő a versekkel gyógyít. Lázat Adyval, fejfájást Pilinszkyvel, és hasfájásra is biztosan van egy Szabolcska Mihály négysorosa – mondta Sarkadi Kiss János, a Csiky színművésze. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója pedig arról beszélt: Hunyadkürti Györgyöt először az 1985-ös Egészséges Erotika című filmben látta, kamaszként.

Kiss István, a teátrum kelléktárvezetője Hunyadkürti György tejivó szokásairól beszélt. A születésnapos ezen szokását Znamenák István is kiemelte, aki Haumann Péterhez hasonlóan videóüzenetben köszöntötte az idén hetvenéves művészt.

Memlaur Imre, a színház világítástervezője egy saját verset és fénytechnikai élményt adott ajándékba. Benedek Dániel, Fándly Csaba és Szabó Nikolett azt a mondókát elevenítették fel, amelyet az ünnepelt egykor gyermekeinek tanított.

– Amikor Kaposvárra jöttem játszani, többen mondták: vigyázz a Hunyával. Azonnal felkeltette érdeklődésemet – elevenítette fel Szalma Tamás első találkozásukat, amely azóta baráti kapcsolattá alakult.

– Több ez, mint „beszélő viszony”, inkább úgy fogalmaznék, hogy részemről „hallgatói viszony” – utalt humorosan az ünnepelt beszélgetési szokásaira.

– A Marat halála úgy ért véget, hogy egy macskakőre csukódott a függöny. Ez a kő hol itt, hol ott kallódott a színházban: megjárt igazgatói irodát és kelléktárat egyaránt. Hunyadkürti azt kérte, ezt a követ építsék bele a felújított színházba. A kő most a főbejárat előtt a járdába van süllyesztve, így mindenki áthalad felette, aki színházba jön – mondta Szalai József szcenikai igazgató.

Fellépett a Somogy Táncegyüttes, Eszenyi Enikő dallal köszöntötte Hunyadkürti Györgyöt, akinek leánya, Lili gyönyörű táncot adott elő édesapjának. Kassai Lajos lovasíjász ezúttal mondandójával talált a nézők szívébe.

Csak beszélnek

– Ebben az információs világban az emberek csak beszélnek, beszélnek, de nem hallgatják meg egymást – idézte Pilinszky János gondolatait Bagossy László, A Kaleidoszkóp VersFesztivál zsűrijének elnöke, aki üdvözölte a versmondó versenyt mint hallgatásra inspiráló műfajt. Szűcs Katalin Ágnes is köszöntötte az érdeklődőket, s többek közt arról beszélt: a kaposvári teátrum művészeti igazgatójára, Olt Tamásra is szívesen emlékszik vissza a régi versmondó versenyekről.

Pótcsizma

Nyári Szilvia és Nyári Oszkár régi felvételek és fotók segítségével elevenítették fel közös színpadi pillanataikat. – Egyszer régen Fonyódon rámentem a Balaton jegére – mesélte Nyári Oszkár. – A vékony jég beszakadt alattam, csurom vizes lettem. Ruhát tudtunk keríteni hamar, csak lábbelim nem volt, mire Hunya kinyitotta autója csomagtartóját, és mintha ez lenne a legtermészetesebb, a pótkerék mellől elővett egy pár pótcsizmát, ami éppen a lábamra illett.

Fotók: Nemes Vivien

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában