Mesés Balaton

2022.05.22. 18:38

Játszva tanító útikalauzt írtak gyerekeknek

Balatonfenyvesen játszódik a Kispöfögők című mesekönyv-sorozat legújabb része, a Berci és a balatonfenyvesi kisvasút. Az új kötetet a hétvégén mutatták be Balatonfenyvesen.

K.R.

Fotó: Csontos Peter

A Balaton déli partjának kevésbé ismert térségét és élővilágát mutatja be a Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb kötete. A Csohány Domitilla által írt és Győri Zsolt által illusztrált történet helyszíne a  Nagyberek, ahol az ifjú olvasó végigkövetheti Berci, az Mk-48-as mozdony kalandjait. Vele együtt Izom és Pacsirta, a két C50-es mozdony is fontos szerepet kapnak, ha kell, tüzet oltanak, védve a különleges tájat, ha kell, egy kis északi pocoknak segítenek, hogy Tihanyba tudjon utazni az ürgeesküvőre. A ma is közforgalmú Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúton szolgálatot teljesítő mozdonyok teljes összhangban élnek a környék növény- és állatvilágával és természetvédelmi szemléletükből jócskán át tudnak adni a mesékkel megismerkedő gyermekeknek is. 

A könyv karakterei a valóságban is szoglálatot teljesítenek a balatonfenyvesi kisvasúton. 
Forrás: Csontos Peter

A sorozat nem titkolt célja, hogy a történetek elolvasása után a család együtt kiránduljon a kisvasutak nyomvonalai mellett található csodálatos hazai tájakon. A kötet érdekessége, hogy a mozdonyok a valóságban is szolgálatot teljesítenek a vasútvonalon. A könyvet vasútszakmai szempontból a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt., az élővilágot bemutató részek kapcsán pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság támogatta, így a kötetben megjelenő információk szakértők szerint is helytállóak. 

Az igazán különleges meseélményt a kicsik természetesen a kisvasutak helyszínein élhetik át leginkább, a valóságban is találkozva a mese szereplőivel, fontos részleteivel. Ezért a kiadó arra buzdítja a szülőket, pedagógusokat, hogy adjanak lehetőséget a gyermekeknek a helyszínen átélni, továbbgondolni a meséket. A kiterjesztett meseélmény megtapasztalásához komplett és fontos segítség lehet a www.kispofogok oldalon található sok-sok további információ, amellyel kibővíthetők, újjávarázsolhatók, továbbgondolhatók az alapmesék.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában