Könyvbemutató

2024.04.04. 14:25

Bemutatták a siófoki értéktár legújabb kötetét is

Szerdán délután a siófoki BRTK Könyvtár előadótermében mutatták be a Siófoki Értéktár IV. kötetét és a Balatonkiliti helytörténeti olvasókönyvet.

Siófok kulturális élete ismét gazdagodott: szerdán délután két rendkívüli kötet mutattak be a BRTK Könyvtár előadótermében, amelyek nem csak a helyiek számára érdekes olvasmány, hanem bárkinek az lehet, aki érdeklődik a kultúra iránt. A Balatonkiliti helytörténeti olvasókönyv és a Siófoki Értéktár IV. című kötetek bemutatására szervezett összejövetelt Lengyel Róbert, Siófok polgármestere nyitotta meg.

A Siófoki Értéktár legújabb kötetének részleteiről Horváth Gyula, az Értéktár Bizottság alelnöke beszélt, amelyhez Lengyelfi Miklós, az Értéktár Bizottság elnöke is csatlakozott, bár betegsége miatt, ezt csak telefonon tehette meg. 

A kötet azokat a kulturális és történelmi értékeket örökíti meg, amelyek Siófok és környéke identitását formálták és meghatározzák meg a mai napig is. Ilyen például Dr. Viczián Antal orvos-igazgató munkássága, a Jókai csavargőzös és annak története, a siófoki tűzoltóság, a Haidekker kerítések, valamint a Sió és a Tátika motoros hajók. Nem maradhatnak említés nélkül a Kiliti Kálvária liget, a Siófoki képtár gyűjteménye és a Töreki Halastavak sem.

Külön figyelmet érdemel a másik kötet is, Szirovatka Károly Kiliti helyismereti olvasókönyve. A kiadványt beszélgetés formájában ismertették meg a közönséggel az író, Berlinger Andrásné újságíró és Gyarmati László, a Helyi Érték Egyesület elnöke közreműködésével. A kötet a tanár és egykori tanítványai által 1967 és 1970 között összegyűjtött emlékek alapján készült, bemutatva a település gazdag történetét az első írásos említéstől kezdve, egészen a 1960-as évekig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában