Balatoni történetek

2024.04.02. 08:59

Somogyi József története: Így lett a szabadságharcosból titkos összeesküvés vezetője

Szilágysomlyói nemes Somogyi József (1807-1872) szép sírhelye Siófokon, Kilitin található. Somogyi József nevét általános iskola is viseli a településen és az 1848-as megemlékezéseken rendszeresen kerül virág, koszorú, zászló a rendezett sírhelyre. Ugyanis Somogyi József, aki bár nem e vidék szülötte, de századosi rangban a magyar 1848-1849-es szabadságharc hőse, Kilitin telepedett le élete második felében.

Kovács Emőke

Fotónk illusztráció!

Fotó: AI.

Családja, ezáltal Somogyi életútja is kalandos. Nem is Magyarországon, hanem az Egyesült Királyságban, Ipswich-ben látta meg a napvilágot, 1807 augusztusában. Apja ugyanis a napóleoni háborúk során hadifogságba esett, ezért ez a nem hétköznapi születési helyszín. Innen a család később Erdélybe, Szilágysomlyóra költözött, majd Somogyi Pestre került. Családjának férfitagjai már korán elkötelezték magukat a hadi szolgálat mellett, így katona édesapja példáját követve Somogyi József is belépett a császári és királyi seregbe. Először a gyalogezredbe, majd a huszárokhoz sorozták, az őrmesteri rangig jutott. Kilenc év katonai tisztség után leszerelt és a rend őreként csendbiztos lett Kecskeméten, majd Pest megyében. Az 1848-as magyar szabadságharc híre azonban újból fegyverbe szólította és hamarosan az úgynevezett Zrínyi önkéntes zászlóaljban küzdött a magyar szabadságért. Harcolt Jellasics ellen, majd főhadnagy, később százados lett. Fontos pozíciókat töltött be Perczel Mór seregében, 1849. márciusában már Tiszafüred térparancsnokaként szólnak róla a források. A világosi fegyverletételt követően, sok társával együtt bujdosásra kényszerült, majd megpróbált megélhetési lehetőséget keresni, de nem sok sikerrel járt. 

Somogyi József arckép.

Egy titkos összeesküvés vezetője lett

Igazság- és szabadságérzete hamarosan bajba is sodorta: egy titkos összeesküvés egyik vezetője lett. Jámbor András pesti szabómesterrel és társaikkal együtt 1863-ban egy olyan tervet szőttek, melynek alapja a Habsburg-ház megdöntése lett volna. A röpiratokat terjesztő összeesküvők ügyét azonban felgöngyölítették és 1864. július 3-án Somogyi Józsefet húsz évnyi várfogságra ítélték. Az 1867-es kiegyezés sok egykori rabnak amnesztiát hozott, így Somogyi kegyelmet és egy szerény állást is kaphatott. A Magyar Hadügyminisztérium irodatisztje lett. Egészsége azonban megromlott és a Balatontól nem messze, Kilitiben keresett gyógyulást magának. Életét meghosszabbítani csak rövid időre tudta, hiszen itt hunyt el 1872 májusában. 

Iskola viseli a nevét

Az utókor megbecsülte az egykori honvéd emlékét. Siófokon egykoron még úttörőcsapat is viselte Somogyi József nevét, majd a helyi általános vette fel nevét, ahol 1996-ban Nagy Ferenc szobrász és fafaragó művész Somogyi Józsefről készült domborművét avatták fel. Emellett Siófok-Balatonkilitiben a Béke téri hősi emlékművön szintén olvasható neve. A Somogyi-család leszármazottai is számon tartják neves, rebellis ősüket, s akadnak köztük igen híresek is. Somogyi József dédunokája az a Somogyi Klára, aki az 1930-as években neves és ismert magyar teniszcsillag lett. Úgy tűnik, a ’48-as küzdőszellem öröklődik generációkon át! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában