Hagyomány

2024.04.02. 11:25

Húsvét hétfői népszokásokat elevenítettek fel Somogyszobon

Már hagyomány, hogy a somogyszobi Vilma Háza Alapítvány megrendezi a húsvét hétfői népszokásokat felelevenítő délutánját.

Györke József

Forrás: Györke JÓzsef

Ez évben is sok gyermek és felnőtt érkezett. Két kiállítást is megnyitottak a rendezvény előtt. Bemutatták a téli „fonóban” készített horgolt és kötött alkotásokat, valamint a fonóban készült kosárkákat. A terem másik felében pedig a Nemzeti Művelődési Intézet az „A szakkör” programja keretében nemezből készült termékeket is megcsodálhattuk – mondta Berta-Szabó Georgina fő szervező.

A hatalmas udvaron megeredtek, virágba borultak a gyümölcsfák és finom illatok terjengtek mindenütt. A gyerekek „menetleveleket” kaptak és gyűjtötték szorgalmasan a pontokat az állomásokon. Készíthettek szélforgót, golyókat gurítottak a célba, műanyag csirkét üthettek bele a kosárba, rongylabdával dobták szét a doboz gúlát, lengőtekéztek. Ez utóbbi két helyszínen sokat derültek. Egy pici gyermek alig várta, hogy a bábukat felállítsák, gyorsan odament és ledöntötte kézzel a bábukat, amíg édesapja el nem csábította másik helyszínre. 

Fotó: Györke József

A rongylabdások pedig elkészítették a doboz-gúlát, de mire dobásra került volna sor, a szél szétgurította a dobozokat. Kedvelték a labirintust, a kötélhúzást és a zsákban futást, beöltözhettek népi ruhákba és készült fotó is róluk. A csoki tojásokat is sokan keresték.

A nap végén aztán előkerült a sok csoki, süti és a kalács is fogyott. A legügyesebbek jutalmat is kaptak. Mondhatjuk azt is, hogy játékos honismereti órán vettek részt.

Fotó: Györke József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában