Betyárvilág

2024.05.21. 11:25

Betyárok és pandúrok történeteit keltették életre a levéltári találkozón

Szertefoszlott képzeletünkben a betyárvilág „romantikája”, amikor Lesz Éva, a levéltár főlevéltárosa arról mesélt, milyen bűnöket követtek el, s milyen bűnhődésre számíthattak a somogyi betyárok 1720 és 1888 között.

Lőrincz Sándor

A kutató előadásában a hallgatóság közelébe hozta többek között Angyal Bandi, Gelencsér Jóska, Illés Pali, Kara Miska, Savanyó Jóska, Séta Pista és Juhász András alakját és az ismert somogyi betyárok rémtetteit; csakúgy, mint a betyárbandák elleni fellépés históriáját, kiválóan érzékeltetve a pazar kínzásmódokat is. 

A somogyi honismereti kutatók hagyományos találkozóját ezúttal is a vármegyei levéltárban tartották meg. Gálné Jáger Márta egyesületi elnök köszöntötte az idős koruk ellenére is rendkívül aktív helytörténészeket, honismereti szakembereket, akik tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárulnak a somogyi múltfeltáráshoz. 

Polgár Tamás levéltár-igazgató az intézménynek felajánlott honismereti kötetekért mondott köszönetet, kiemelve: munkatársaival együtt remek forrásként használják a sorra születő műveket. Felajánlotta további segítségét a kutatóknak és együttműködését az egyesületnek. Ezt követően idéződött meg a somogyi betyárvilág a rögtönítélő bíróságok, nyilvános akasztások, kínzóházak jelentőségével együtt, s a levéltár főlevéltárosától megtudtuk azt is: a félreeső helyeken álló, ám meglehetősen kedvelt somogyi csárdákat – melyekben virágzott a prostitúció –, 1864-ben lebontatta a főispán. 

A honismereti egyesület tagsága ezt követően elfogadta a tavalyi programokról és gazdálkodásról szóló beszámolót, és az elnököt – aki országos kitekintéssel az idei terveket is ismertette –, felhatalmazta az alapszabály módosításának előkészítésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában