Fotók, videó

2024.05.20. 13:48

Elmondták jókívánságaikat, majd kitáncolták a díszes májusfát

A cucorkázás (pünkösdi királyné-járás) hagyományát elevenítették fel a néptáncos fiatalok pünkösd hétfőn a szennai skanzenben. A lányok körjátékkal és jókívánságokkal kedveskedtek az érdeklődőknek. Az esemény részeként kitáncolták a májusfát és pünkösdi királyt is választottak.

Marosi Gábor

– A pünkösdnek jeles napján, Szentlélek Úristen kihirdette, erősítse mi szívünket… – énekelték a pünkösdi dalt a Zselic Alapfokú Művészeti Iskola lányai. A körjátékban tizenhárom fiatal vett részt, akik hétfőn reggel több szennai házhoz is bekopogtattak, hogy szerencsét kívánhassanak az ott élőknek. 
– Ez a szokás azért volt fontos, hogy a családnak jó termése legyen az év során – emelte ki Varjas Tamás a művészeti iskola igazgatója. – Miután a fiatalok elmondták kívánságaikat, a háziak természetesen megvendégelték őket valamilyen finomsággal – tette hozzá.

A táncosok a skanzenben, több helyszínen is bemutatták a cucorkázást. Elsőként a somogyszobi, majd a nagykorpádi, végül a csökölyi porta területén. 
– Fontosnak tartjuk azt, hogy minden évben eljátsszuk ezeket a régi hagyományokat, és ne csak a színpadon adják elő a gyerekek – hangsúlyozta Varjas Tamás. Az ünnepnek része volt a pünkösdi király-választás is, melynek a hagyománya egészen a középkorig nyúlik vissza. 
– A különböző erő és ügyességi próbákon a legrátermettebb legényt keresték a faluban, a közösségben – emelte ki Kovács-Hegedűs Elvira, a Szennai Skanzen rendezvényszervezője. – Aki ezt megnyerte, egy évig ingyen fogyaszthatott a kocsmában és meghívták az összes lakodalomba – tette hozzá.

Az esemény részeként a csökölyi porta udvarán felállított májusfát is kitáncolták a fiatalok. A műsorhoz a nézők közül többen csatlakoztak. Orosz Zoltán és családja Budapestről érkezett. A családfő lapunknak elmondta, még fiatalként járt Szennába, a gyermekei viszont még nem, ezért választották a települést a pünkösdi hosszú hétvégére. 
– Nagyon tetszik a falu és környéke, kiváló programot találtak ki a skanzenben – mondta. Ifjabb Orosz Zoltán is nagyszerűen érezte magát. Elmondta, a skanezben részt vett az ügyességi, erőnléti, kitartás és eszesség próbán is, és szerencsére mindegyiket jól teljesítette.
Holota Istvánné férjével együtt Nagyatádról utazott el Szennába. Érdeklődésünkre elmondta, az internetes keresőbe beírta, hogy pünkösdkor milyen programok lesznek Somogyban, így sikerült rátalálniuk a skanzen eseményére. 
– Korábban még nem voltam ilyen pünkösdi programon, de nagyon tetszett – fogalmazott. – Olyan volt, amilyenre számítottam. A cucorkázás hagyományát nem ismertem, ezért sok újat tanultam. Májusfát azonban nekem is állítottak valamikor... – tette hozzá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában