LOVASTORNA

2018.07.24. 17:17

Újabb nagy sikert aratott Bence Balázs

Az utóbbi években sikert sikerre halmozott a kaposvári Bence Balázs, hiszen 2014-ben Európa-bajnok lett, majd a 2016/17-es világkupa szezonban két bronzérmet, a 2017/18-as szezonban egy ezüst és egy bronzérmet szerzett, és mindkét évben ott volt a hat legjobb között a Világkupa-döntőben.

Sonline

Sokan már az Eb-cím után azt hihették, hogy Balázs nem tud majd újra történelmet írni, a Lovasakadémia SC huszonkét éves versenyzője azonban újra és újra rácáfol erre. Mint arról már lapunkban beszámoltunk ezúttal a Lovassportok Világfesztiválján, a CHIO Aachen meghívásos nemzetközi versenyen került be a legjobb öt közé. Ez egy újabb olyan eredmény volt, melyet magyar versenyző ezidáig nem ért el. Villányi Krisztina szövetségi kapitány, a Lovasakadémia edzője ezúttal két fiú versenyzővel utazott a rangos nemzetközi versenyre. A frissen igazolt Király Ákos juniorként vett részt élete első versenyén. Bár az első fordulóban hibázott, a verseny végére javítani tudott, és a nála jóval idősebbeket felvonultató mezőnyben végül a tizennegyedik helyen végzett.

Bence Balázs már rutinos versenyzőnek számított Aachenben, hiszen 2014 óta folyamatosan jelen van. Eddig a tizedik, nyolcadik, illetve hetedik helyen végzett, minden alkalommal megjavítva korábbi helyezését. Idén reális számítások szerint a 7-10. hely közé volt várható, Balázs azonban nem hiába az ország legjobb lovastornásza, hiszen mindig tud újat mutatni. Már az első forduló után az ötödik helyen állt, több nagy nevet is maga mögé utasítva. Itt mindenki arra számított, hogy a technikai kűrt követően visszaáll majd a papírforma, ezúttal sem ez történt. Balázs magyar huszárt megszemélyesítő technikai kűrjével élete egyik legjobb pontszámát kapta, és második legjobb művészi pontszámmal, közönség kedvencként tartani tudta a pozícióját.

Ezután a harmadik fordulóban már nem volt más dolga, mint biztosra menni. Európa-bajnokhoz illő higgadtsággal, a Macskajaj zenéjére mutatva be gyakorlatát megtartotta az ötödik helyet. Tehetségét és folyamatos fejlődését a sokat látott német szakkommentátor is kiemelte, aki még úgy is kevesellte a pontszámát, hogy Balázs a második napon egyéni rekordot döntött. Sosem került még ugyanis a tízes skálán kilenc pont fölé ezelőtt.

A fiúk számára azonban korántsem ért még véget a szezon. Király Ákos a hazai szervezésű Junior Európa-bajnokságon lép majd pályára augusztus első hetében; neki a kaposvári Lovasakadémián élőben is drukkolhatunk majd, ráadásul nagy reményekkel, hiszen az idei szezonban eddig három versenyt nyert meg. Esély nyílt arra, hogy 2014 után ismét áll majd hazai versenyző a dobogón. A bajnokság mellett megrendezett felnőtt versenyen Bence Balázst is láthatjuk majd. Ugyanakkor számára az igazi megmérettetés a Lovas Világjátékok lesz az Egyesült Államokban, az észek-karolinai Tryonban. Erre a viadalra a kijutás és lóbérlés magas költségei miatt jelenleg is szponzorokat keresnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában