önvédelem

2020.07.07. 15:15

A legjobb önvédelem az, ha messze elkerülöd a balhét

Önvédelmi tábort szervez gyerekeknek a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola, a központjuk a Ritmikus Gimnasztika csarnokban van.

Molnár Gábor

Gyerekek és edzőik veték birtokba a kaposvári Ritmikus Gimnasztika csarnokot, az idén ugyanis – három turnusban – önvédelmi tábort szerveznek.

– A Kaposvári Sportiskola és Sportközpont keretében minden nyáron szoktunk tábort szervezni a birkózónövendékeinknek – mondja Takács László, a Kasi vezetőedzője. – Az idén azonban megkeresett minket Péterné Szarka Klára városi sportvezető, hogy a már hátunk mögött hagyott koronavírus-járvány miatt tegyük nyílttá a táborainkat, ezzel is segítsük a szülőket. Már mindenkinek vissza kellett állni ugyanis a megszokott munkarendre és előfordulhat, hogy sokan nem tudják biztosítani gyermekük szakképzet felügyeletét. Természetesen eleget tettünk a kérésnek, s a megszokott birkózót- átalakítottuk önvédelmi táborrá, ezzel is megpróbálunk segíteni a családoknak.

A központ a „régi” sportcsarnok mögötti Ritmikus Gimnasztika csarnok, ahol érdekes programok várják a fiatalokat.

– Játékos, képességfejlesztő foglalkozásokat szervezünk a gyerekeknek, kiegészülve az ökölvívás és a birkózás alapjaival, emellett – a hagyományokhoz hűen – gyalogtúra, strandolás és fagyizás is szerepel a napi programok között – teszi hozzá Takács László birkózóvezetőedző. – Pár hete már lement az első turnus, most zajlik a második, s augusztus elején lesz majd a harmadik. Próbáltuk úgy alakítani az időpontokat, hogy ezzel segíteni tudjunk azoknak a családoknak, akiknél a szülők nem tudnak sok időt szabadságon tölteni.

Nem csak a sportra fektetnek nagy hangsúlyt a foglalkozások alatt az edzők.

– A negyvenperces ökölvívó- és birkózóoktatás alatt sok mindent el tudnak sajátítani a gyerekek, ráadásul közülük sokan az előkészítő csoportjainkba járnak – hangsúlyozta a Kaposvári Sportiskola vezetőedzője. – De nem az a cél, hogy az egy hét alatt megtanuljanak birkózni vagy éppen bokszolni, hanem az, hogy elindítsuk őket egy olyan vonalon, mely megszeretteti velük a sportot és felkészíti őket az életre. Nagy hangsúlyt fektetünk a rendre, a fegyelemre, megtanítjuk őket például arra is, miként kell viselkedni egy étteremben, hiszen ezek is hozzá tartoznak a való élethez. Az itt tanultakból nemcsak a gyerekek, hanem a családok is sokat tudnak majd profitálni.

Nemcsak a gyakorlattal, hanem az elmélettel is foglalkoznak. – Az első napon megkérdeztem a gyerekeket, mit jelent szerintük az önvédelem, nagyjából azokat a válaszokat kaptam, amire számítottam – eleveníti fel a Kasi trénere –, majd utána elmondtam: gyerekek, ott kezdődik az önvédelem, hogy elkerülöm a balhét...

Három szakember, Takács László mellett, az egyik tanítványa Déri Dominik, valamint Zabó Gyula ökölvívóedző, foglalkozik a kicsikkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában