motorsport

2021.07.23. 17:30

Mókus Törökországban sem talált legyőzőre

A múlt hétvégén különleges szervezéssel két Európa bajnoki futamot is rendeztek Törökországban. A feszített tempó és a nagy meleg ellenére sem sikerült megszorítania senkinek Herczeg Balázs Mókust, így megnyerte a European Street Freestyle Championships stunt ride verseny mindkét fordulóját.

Barkóczy László

Mindkét bajnoki fordulót Afionban rendezték meg, bár azért, hogy mégis külön versenynek számítson, a török városon belül két különböző helyszínen tartották a versengést. A második Forduló Isztanbulban lett volna, ám a vírus elleni védekezés ott is felülírta az elképzeléseket. Minden európai országból három-három versenyző és egy szabadkártyás motoros képviselhette országát. Így egy nagyon népes, 60 fős mezőnyben kellett Herczeg Balázs Mókusnak küzdeni a dobogó legfelső fokáért. Mókus

Mókus végig parádésan motorozott

Nem is indult zökkenőmentesen a verseny, hisz még itthon eltört Mókus motorjának a váza.

– Minden év elején két új motort veszek, egyiket a versenyre, egyiket meg edzeni –magyarázta Herczeg Balázs. De ez egy technikai sport, az ilyen hibák bármikor előfordulhatnak. Az utazás előtti napon sikerült a vázat meghegeszteni, így el tudtam indulni a versenyen.

– Kieséses rendszerben zajlott a verseny – mondta el Herczeg Balázs Mókus. – A kvalifikációs körökben mindenkinek ugyanazokat a feladatokat kellett bemutatni, amelyeket egy három fős zsűri pontozott. A forduló döntőiben lehetett bemutatni ettől eltérő saját gyakorlatokat, amikért extra pont járt.

Például a körbe egykerekezés kéz nélkül gyakorlat egy kötött program, amelyért a végrehajtás szépségétől és pontosságától függően pontot kaphat a versenyző. De ha egy motoros különleges gyakorlatot hajt végre, amit mondjuk ő talált ki, és más nem csinálta, illetve nincs benne az alapgyakorlatok körében, akkor extra pontokat kaphatott érte.

Mókus ezt teljesen természetesnek érzi

– Az első bajnoki fordulóra még két napot szántak a versenyzők – folytatta Mókus. – Pénteken szabadedzések és a kvalifikáció zajlott, majd szombaton voltak a döntők. Aztán a második fordulót már egy nap alatt, vasárnap megtartották. Nem volt könnyű, főleg, hogy szinte végig 41 fok volt, és a védőruhát csak a futamok szünetében vehettük le.

– 45 évesen én már igazából kicsit kifele jövök ebből a sportból ­– magyarázta a versenyző, annak ellenére, hogy most sem tudta senki legyőzni. – Jönnek fel a fiatalok, tele erővel, és sok tehetséggel, ezt nagyon jó látni. Végh Tamás például ezen a versenyen harmadik lett, ami nagyon szép eredmény. Tehetséges versenyző, előzetesen is a dobogóra vártuk, ami végül sikerült is neki.

Herczeg Balázs Mókus

Herczeg Balázs Mókus elégedett az elért eredményekkel, és már várja nagyon a bajnokság harmadik fordulóját, melyet szeptemberben rendeznek majd Franciaországban. De a magyar csapat törökországi szereplésével is nagyon elégedett.

– A szeptemberi francia versenyen is az első öt hely valamelyikére várom a magyar csapatot. Nagyon jó eredménynek számítana ez, hiszen gyári támogatású csapatokkal kell majd megküzdeni a helyezésekért, akiknek több szerelőjük, alkatrészük, motorjuk, és támogatásuk is van. Így minden jó helyezés különösen felértékelődik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában