Úszás

2023.01.12. 12:52

Kováts Alex Besztercebányán volt a legjobb úszó

Sűrű év áll az utánpótláskorú úszók mögött, akik a korosztályos viadalok mellett a felnőttvilágversenyeken is alaposan bemutatkoztak.

Sonline

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Budapesten, a felnőtt világbajnokság medencés versenyein három utánpótláskorú sportoló, Komoróczy Lora, Molnár Dóra és Pádár Nikolett is lehetőséget kapott. Közülük Molnár egyéni döntőt úszhatott, amelyben végül a hetedik helyen zárt, megelőzve a szám másik magyarját, az Eb-bronz­érmes Burián Katalint. Emellett Pádárral együtt két gyorsváltódöntőben is érdekelt volt: 4x200-on legjobb európaiként az ötödik, míg 4x100-on nyolcadik lett a magyar egység. 

A világbajnokság második felében a nyílt vízi versenyeken volt ok bőven az örömre az év egyik főszereplőjének, Betlehem Dávidnak köszönhetően. A Balaton Úszó Klub kiválósága a mixváltóban óriásit úszva felhozta az élre a magyarokat, akik aztán ezüstérmesek lettek, míg egyéniben 10 kilométeren legjobb magyarként az előkelő ötödik helyen csapott célba. 

A fiatalok szempontjából az ifjúsági Európa-bajnokság a legjobban várt esemény, amelyet 2022-ben Bukarestben tartottak. Ezúttal biztosan kellemes emlékei maradtak a magyar versenyzőknek a román fővárosról, hiszen 2005 után, bő másfél évtized után nyerte meg ismét a magyar csapat a kontinensviadal éremtáblázatát. 

A júliusi végi, besztercebányai EYOF-on két arany, két ezüst és négy bronz volt a magyar mérleg, a Kaposvári Sportközpont és Sport­iskola úszója, Kováts Alex volt a legeredményesebb, egy győzelmet és két második helyet vállalt. 

Az augusztusi felnőtt Európa-bajnokságon Molnár Dóra 200 m háton állhatott fel a dobogó legalsó fokára, valamint az Ábrahám Minnát és Pádár Nikolettet is a soraiban tudó 4x200-as gyorsváltóval harmadik lett. 

Itt még közel sem volt vége, hiszen a nyár végi limai ifjúsági világbajnokságon az aranyérmek számát tekintve még a bukaresti produkciót is felülmúlták, és hét elsőséggel, illetve hét ezüsttel Japán mögött a másodikok lettek a viadal éremtáblázatán. Pádár duplázott, ismét nyert 100 és 200 m gyorson is, Molnárnak a 100 m hát sikere mellett kétszázon ezúttal ezüst jutott, míg 50 m háton Komoróczy Lora állhatott a dobogó tetejére, az aranygyűjtemény pedig további két váltósikerrel egészült ki. Az ezüstérmesek között Molnár és a fiú 4x200-as váltó mellett Ábrahám Minna, Mészáros Dániel és Gálicz László szerepelt. 

Kiváló mérleggel zárt az utánpótlás-válogatott, az öt legfontosabb korosztályos eseményt figyelembe véve huszonegy arany­érem volt a termés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában