Úszás

2023.06.25. 14:58

Több csúcsot is megdöntött a kaposvári úszótehetség

Nagyszerűen teljesítettek a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola úszói a LXVII. Országos Serdülő Bajnokságon. Kakuk Koppány Zéta teljesítménye kiemelkedő volt, három aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot szerzett, valamint két korosztályos csúcsot is megdöntött.

Trancsik Zsanett

Előző héten, szerdán rajtolt el a LXVII. Országos Serdülő Országos Bajnokság a Csik Ferenc Versenyuszodában, ahol egészen szombatig versengtek a fiatalok. A Kaposvári Sportközpont és Sportiskolát tizennégy úszó képviselte.

– Tizennégy versenyzővel tudtunk részt venni ezen a bajnokságon, ebből négy gyermek korosztályú, illetve tíz serdülő, sajnos az utolsó pillanatban betegség miatt le kellett mondanunk egy sportolót – mondta Virovecz Richárd, a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola úszószakosztályának vezetőedzője. – Elég pozitívan tudom értékelni az eredményeinket, a gyermek korosztályú versenyzőink is több egyéni csúcsot úsztak, jó formát mutatnak, ami nagyon jó előjel a gyermek országos bajnokságra. A serdülőinknél a többség jól versenyzett, nem minden esetben jöttek az egyéni csúcsok, de ez az országos bajnokság mindig augusztusban szokott lenni, most ezt azért jóval korábbra hozták, a csúcsformába hozás tekintetében azért okozott ez fejtörést. Az ifjúsági bajnokságra is el fogjuk vinni a korosztály nagy részét. Voltak kimondottan jó szerepléseink, döntős helyezéseink, érmeink, országos bajnokunk, országos csúcsból is volt három darab, Kakuk Koppány révén, ő nyerte a három aranyérmünket is 100, 200 és 400 méter gyorson. Illetve volt egy mix gyorsváltó ezüstünk is, ami hatalmas csatában dőlt el, három tizeden belül volt a három dobogós együttes. Sikerülhetett volna az első hely is, hogyha Király Flóra nem úszik 1500 métert a váltó előtt közvetlenül, de ez is egy csodálatos meglepetés érem volt, úgyhogy nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy mind egyéniben, mind a váltóért nagyon szépen versenyeztek.

– Természetesen a céljaink azok voltak, hogy az egyéni csúcsokat javítsák a gyerekek, ugyanis a hosszútávú fejlesztésben az egy kulcs, hogy az előrelépést lássák a sportolók – emelte ki a vezetőedző. – Az, hogy a mezőny hogy változik, ki jön be, ki hagyja abba vagy ki tér vissza, így nehéz a helyezéseket belőni, de az időeredmények javítását, a jó versenyzést, azt, hogy délutánra kerüljünk be egy B, esetleg egy A döntőbe. Ilyen célokat tudtunk kitűzni, mindenkinek az egyéni képességei alapján.

 

Kakuk Koppány az egyik fő számában, 100 méter gyorson egy laza, könnyed úszással szerezte meg az első helyet a kettes pályáról. Az már akkor érződött, hogy az ifjú tehetség nem adott ki mindent magából, így ekkor még az évjáratos csúcs, ha csak pár századdal is, de elmaradt. A második napon, viszont már érkezett az első csúcs. Koppány ráadásul Bernek Péter, 2007. novemberében felállított, 3:58.28-as idejét adta át a múltnak, az új rekord pedig: 3:58.16. Érdekesség, hogy a 14 éveseknél is a kaposvári úszó tartja a rekordot ezen a távon is. Az pedig nagyon is fontos ebben a mondatban, ugyanis a harmadik napot is az ő remeklése vezette be. A 200 méteres gyorsúszásban Kakuk Koppány ezúttal Milák Kristóf 2015-ös rekordját döntötte meg, így már a 13, a 14, illetve a 15 évesek is azért ugranak majd medencébe a különböző versenyeken, hogy legyőzzék a kaposvári fiatalt ebben a számban. A kaposvári serdülő országos bajnokságon részvevő közel 450 sportoló közül, három nap után egyedül csak Kakuk Koppány mondhatja el magáról, hogy korosztályos országos csúcsot döntött.

– Eszméletlenül boldog vagyok, örülök, hogy így sikerültek ezek a számok, hiszen ez remek előjel az ifi Európa-bajnokság előtt, ahol szeretnék még jobb eredményeket elérni – mondta Kakuk Koppány Zéta. – Előzetesen nem számítottam arra, hogy ilyen jól tudok úszni és ilyen eredményeket érek majd el, az pedig még boldogabbá tesz, hogy hazai medencében úsztam csúcsokat.

– Kakuk Koppány 2018 óta minden évben országos bajnok több számban is, minden évben országos csúcsot döntött, egy évben nem, amikor a covid miatt nem rendeztek országos bajnokságot a korosztályának – hangsúlyozta Virovecz Richárd. – Ő a korosztály elitjében volt végig, nyilván ő is ahogy érik meg az edzésmunkára, a versenyzésre és ahogy nő föl, folytatja ezt a fejlődést, így a nagyok között is már egyre inkább az ifjúsági korban, valamint a felnőttben is meghatározó szereplővé válik. Ő egy különleges tehetség, nem csak városi, megyei, régiós, hanem országos szinten is. Majd az idei Ifjúsági Európa Bajnokság és az EYOF fogja majd megmondani, hogy nemzetközi szinten is ekkora tehetségnek tekinthető-e.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában