növényvédelem

2020.06.08. 13:00

Folyamatosan vizsgálják a permetezőket

Az árutermelésben használt növényvédelmi gépeken – a kézi, illetve a háti permetezőket kivéve – kötelező időszakosan műszaki felülvizsgálatot végezni. A rendelkezés az ország minden termelőjét érinti, aki piacra termel és permetezőgéppel rendelkezik.

Harsányi Miklós

Az időszakos vizsgálat a gép első forgalomba hozatalát követő öt éven belül egy alkalommal esedékes. Ezt követően háromévente kell megismételni.

– A felülvizsgálatokat a Nébih által jóváhagyott állomások végzik – tájékoztatott a hivatal. – A szabály betartását a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályai folyamatosan ellenőrzik a termelőknél az éves növényvédelmi technológiai ellenőrzések során.

A hatóság figyelembe veszi, hogy minden egyes gép azonnali felülvizsgálata nem lehetséges. Ezért azon termelők esetében, akik még nem intézkedtek a gépek felülvizsgálatáról, a hatóság a 2020-as ellenőrzések során elfogadja, ha már bejelentkeztek a felülvizsgálatra – tehát van előjegyzésük –, de még nem kerültek sorra. Cél, hogy 2021-re az országban használt valamennyi árutermelésben alkalmazott permetezőgép nyilvántartásba kerüljön s átessenek egyszer a felülvizsgálaton. Ha a gép tulajdonosa be sem jelentette a gépét, a hatóság egy ellenőrzés során leállíthatja a gépet, s eljárást indíthatnak a termelővel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!