Hírek

2004.10.18. 10:40

Asztalos és autószerelő lett a város vállalkozója

KA Gödöllő vállalkozója címet idén Samu István (58) asztalosmester és Szabadi László (69) autószerelő kisiparos kapta. Mindkét vállalkozó családjában akad, aki továbbviszi a szakmát.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Samu István a műhelyében érzi legjobban magát, a két kezével készített ablakban büszkén mutatja a megtisztelő címet bizonyító okmányt
[/caption]– Édesapám vasutas, édesanyám gyári munkás volt, munkaszeretetemet tőlük örököltem – avat be a kezdetekbe Samu István gödöllői asztalosmester. Hozzáteszi, élete során dolgozott a Ganz árammérőgyárában, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemnél, a helyi vegyesipari szövetkezetnél és a Human Oltóanyaggyárnál is.
Első szárnypróbálgatásai a maszekvilágban 1971-ben történtek. Mint mondta, egész életében önállóságra törekedett, bár az ehhez vezető út hosszú és rögös volt. Igazi kisvállalkozóként 1983 óta tevékenykedik.
[caption id="" align="alignright" width="148"] Szabadi Sándor most nem villáskulccsal, hanem a kitüntetéssel állt az autó elé. Sikeres vállalkozását majd a veje viszi tovább.
[/caption]Samu István és műhelye ma kiváló minőségben előállított ablakairól ismert. Fiával olyan nyílászárókat gyártanak, amelyek megfelelnek az EU-szabványoknak.
A vállalkozást a fiú viszi majd tovább. Samu mester azt is elmondta, a bevétel legkevesebb egyharmadát kell évente fejlesztésre fordítani.
A mester máig őrzi élete első munkáját, egy borotválkozószekrényt. Mikor a fotózás miatt kézbe fogta, szemmel látható büszkeséggel érintette meg a több mint harmincéves bútordarabot.
– Már gyermekkoromban is vonzottak a motorok. Azon szerencsések közé tartozom, akik hobbiként élik meg munkájukat, mondja a másik díjazott, Szabadi László autószerelő kisiparos. A közel hetvenéves mester fiatalokat megszégyenítő vitalitással rendelkezik. Ha úgy hozza a sors, akár maga is beáll emberei közé dolgozni.
Nem meggazdagodni, csak becsületesen és tisztességesen megélni és másnak munkát adni. E mondás igazságát életével bizonyító ember sokáig a Magyar Néphadsereg polgári alkalmazottja volt. 1974-ben sikerült „leszerelnie”, azóta a maga ura. Az autószerelő három éve korszerű minősítést szerzett műhelyének, és ekkor nyitotta meg autóalkatrész-üzletét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!