Hírek

2004.10.27. 00:57

Átfogó, távlati kapcsolatok a japán partnerrel

BAMA

Több Európa nem jelent kevesebb Ázsiát. Magyarország európai uniós csatlakozása új lehetőségeket nyit az ázsiai térség országaival, köztük a Japánnal való együttműködés erősítése előtt – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A magyar kormányfő Tokióban, hivatalos látogatása utolsó napján a nemzetközi hírű Hoszei egyetemen tartott előadást. Rámutatott: az új gazdasági és biztonsági kihívások világában új típusú együttműködésre van szükség. Az új világrendben felértékelődött a régiók közötti együttműködés. Ázsia a világgazdaság egyik motorja, Európában pedig hozzá hasonló növekedést mutat fel a közép- és kelet-európai térség. Magyarország új Ázsia-politikáját az ország EU-csatlakozása és gazdasági érdekei befolyásolták. Az unió átfogó kapcsolatokat épített ki Ázsia nagy nemzeteivel,és aktív szerepet játszik a térségben. Közép-európai tapasztalataival, kapcsolatrendszerével Magyarország is részt kíván venni ebben az együttműködésben – hangoztatta Gyurcsány Ferenc. Az együttműködés fő területének és céljának a gazdasági együttműködés fellendítését, az oktatás, a kutatás, a kultúra terén is több közös kezdeményezés megteremtését jelölte meg. Bejelentette, hogy jövőre japán általános iskola megnyitására készülnek a magyar fővárosban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!