Hírek

2004.10.25. 06:27

Belga emlékeket idéztek a Hegyvidéken

Gyermekkori személyes élményeit elevenítette fel a Hegyvidék 1956-os ünnepségén a brüsszeli vendég.

Kováts Antal

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Martine Payfa
[/caption]– Alig ötéves voltam, amikor szüleim befogadták a magyar menekültet, Zsuzsát. A lány a forradalom leverése után keresett menedéket Belgiumban, mondta Martine Payfa (52). Brüsszel Watermaal-Bosvoorde kerületének polgármesternője az október 23-i ünnepségekre kapott meghívást Hegyvidékre. Ez a régi emlék lelkes igenre ösztönözte, amikor tavaly Trócsányi Gábor nagykövet brüsszeli testvérkapcsolatot keresett a budai XII. kerületnek. Visszagondolt Zsuzsára és később utána jött szerelmére, Rödönyi Tiborra, aki hosszú hadifogság és börtönévek után menekült a szabad világba. A magyar párnak hamarosan gyermeke született. Rödönyiék később Amerikába kerültek, Zsuzsa és Tibor már nem él, az új nemzedék azonban a távolból is tovább ápolja a jó kapcsolatot.

– Annak idején ez a magyar család ismertette és szerettette meg velem a körözöttet, a gesztenyepürét és a lecsót – emlékezett vissza Payfa asszony. A budapesti és a brüsszeli városrész közötti kapcsolat ígéretesen fejlődik. A belga fővárosban tudnak rólunk, ismerik és becsülik a magyar kultúrát. Közös gond egyebek közt a parkolási problémák megoldása. A kerületek hosszú távú sportkapcsolatokat szeretnének kiépíteni. Jövőre hegyvidéki vívócsapatot hív meg hagyományos decemberi versenyére, ők pedig egy májusi maratoni futóversenyen képviseltetik magukat a magyar fővárosban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!