Hírek

2004.10.30. 06:10

Drágul a sztrádahasználat

Jövő év elejétől átlagosan 15 százalékkal emelkednek az autópályadíjak. Újdonság, hogy a nehéz teherautókra egynapos matrica is vásárolható.

Hajnal László

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A sok rossz hír között egy jóval is találkozhatunk, 2005 elejétől ugyanis visszaigényelhető lesz az autópályadíjak általános forgalmi adója
[/caption]Az autópálya-hálózat 9 százalékos bővülésével, és a jövőre várható éves 6 százalékos inflációval indokolják a közlekedési tárcánál a drágább matricát. 
Ami az idei sztráda-szakaszok átadását illeti, elkészült az M3-as Polgár–Görbeháza közötti 13 kilométeres szakasza, az M7-es Letenye–Becsehely közötti 9, illetve az M70-es Letenye–Tornyiszentmiklós közötti 19 kilométeres szakasza. November végén átadják az M30-as Miskolcra vezető 16 kilométerét is. Jövő nyáron az M7-en már Balatonszárszó és Ordacsehi között is 19 kilométeren sztrádán hajthatunk. Bár az M0-ás körgyűrű nem fizetős, de itt is elkészül az M5-ös és a 4-es számú főút közötti 12,7 kilométeres szakasz. Szegedig pedig a jövő év végéig adják át az M5-ös 45 kilométeres új szakaszát.
Újdonság, hogy lesz egy negyedik kategória is. A D4-be azok
a nehéz teherjárművek tartoznak majd, melyek súlya meghaladja a 12 tonnát. A D1 a személygépkocsik, a D2 a 3,5–7,5 tonnás, a D3 a 7,5-12 tonnás járműveket jelenti.

Hiába tiltakoztak

Az M7-es múlt évi matricásítása óta próbálja Siófok elérni, hogy körzetében ingyenes legyen a sztráda. Balázs Árpád polgármester ugyanis erre vezette vissza, hogy nagyon megnőtt a forgalom a városban.

Önt hogyan érinti a drágulás?

Csiszár Károly (47), a Waberer's csoport fuvarozási igazgatója: A matricaárak, és a drága üzemanyag miatt 10–15 százalékos fuvardíj-emelés lenne indokolt.

Takács Eszter (21) érdi lakos: Lakóhelyünkön egyre nagyobb a forgalom. Lassan lehetetlenné válik a nyugodt pihenés

a nagy zaj és a rossz levegő miatt.

Kovács Kázmér (57), a Magyar Autóklub jogi kabinetjének vezetője: Elfogadható a sztrádadíjak 15 százalékos emelése, ha bővül az autópálya-hálózat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!