Hírek

2004.10.20. 01:15

Filmvetítés a Corvin közben

Hiller tanár úr moziba vitte az elit osztályt. A tanulók közül már senki sem mond ellenforradalmat forradalom helyett. De mégis, nézzék meg, hogyan élte át 1956 októberének történetét egy Moszkvába szakadt magyar lány.

Stépán Balázs

Az MSZP vezetőségének tagjai tegnap beültek a filmszínházba, egy tanulságos történetre. Néhányan a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) titkárai voltak annak idején, és ellenforradalmároztak évtizedeken keresztül. Most megláthatják, mi az igazság. Az elnökség holdudvarába tartozó néhány politikus így vagy úgy, az események mellékszereplője volt.
Más időket élünk. Felnőtt, és helyet kér magának egy új generáció. Ne kételkedjünk hát az MSZP tiszta szándékában: mai vezetői vállalják a forradalom örökségét.
Hosszú volt az út idáig. Az első elnök, Horn Gyula szájára legszívesebben talán lakatot tenne ötvenhat évfordulóján. Kovács László azt hangsúlyozza, hogy gyermekfejjel élte át a forradalmi napokat. Gyurcsány Ferenc a kongresszuson kijelentette: először áll olyan elnök a párt élén, aki 1956 után született.
Ám Hillernek sem könnyű. Történelem szakos egyetemi hallgatóként még úgy tanulhatta, hogy Nagy Imrét és „bandáját” igazságosan, jog szerint juttatta bitóra a bíróság.
A film megtekintése ajánlott. Kötelező?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!