Hírek

2004.10.26. 01:41

Hatalmas romaáradattól tart a Nyugat

Becslések szerint 1,7 millió cigány él a májusban csatlakozott uniós országokban. Nagy-Britanniába akár százezer kelet-európai roma utazhat be, hiszen a szigetország teljesen megnyitotta munkaerőpiacát.

Toronyi Attila

Bulvárlapok és tévéállomások időről időre elborzasztó cikkeket, képsorokat közölnek a „fenyegtő veszélyről”. Nyugat-Európában már most rettegnek a korlátozások feloldásától, illetve Románia és Bulgária csatlakozásától. A két országban együtt több mint hárommillió roma él.

A zakopanei és más határ menti lengyel utazási irodák a Szlovákiába utazó turisták figyelmébe ajánlják a cigányputrikat is. A kínálat a zsigrai önkormányzat igazgatása alá tartozó roma telepre vonatkozik. Csaknem ezerhatszázan élnek itt, de időközben sokan önkormányzati bérlakásokba költöztek. Olykor megállnak a cigánysoron a turistabuszok, utasai fényképeznek, filmeznek. Amikor az emberek odamennek a jövevényekhez, hogy pénzt kérjenek, sietve továbbhajtanak. Az önkormányzat attól tart, hogy a turisták és a romák között konfliktus alakulhat ki. Ezért egy roma nemzetiségű „összekötőt” azzal bíztak meg, hogy nyújtson tájékoztatást a fejleményekről. A brit közszolgálati tévé nemrég riportfilmben foglalkozott a szlovákiai roma nők kényszersterilizálásával. Emberi jogi szervezetek ugyanis bizonyítékokat tártak fel arra vonatkozóan, hogy valószínűleg sok roma nőt tettek meddővé akaratuk ellenére.

A kelet-szlovákiai Tőketerebesen pedig páncélos alakulatot vetett be a rendőrség a boltokat fosztogató, éhező romák ellen. A nyugat-európai országok közül Spanyolországban (800 ezer), illetve Franciaországban (600 ezer) él a legtöbb roma. Földrészünk legnagyobb kisebbsége egyébként több, mint 8,5 millió főt számlál. Többségük felhagyott az ősi, nomád életformával. Körülményeik folytán azonban hajlamosak „megélhetési” bűncselekmények elkövetésére. Olaszországban évszázadokon át jól megvoltak egymással a parasztok és a cigányok. A gyors iparosodás és a termőföldalap csökkenése miatt azonban megszűnt a romák gazdasági háttere. Így sokan segélyből és a sokfelé dívó koldulásból élnek.

Magyarországon körülbelül 600 ezer roma él, nagy részük Észak- és Kelet-Magyarországon. A családok zöme főként szociális segélyből és családi pótlékból tengeti életét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!