Hírek

2004.10.18. 07:44

Lékó a siker kapujában

Lékó Péter már csupán fél pontra van a világbajnoki győzelemtől. Ma elég egy döntetlen is ahhoz, hogy a magyar férfiak közül elsőként szerezze meg a címet. Vlagyimir Kramnyiknak viszont mindenképpen nyernie kell, hogy megvédje címét.

Schiller Zsolt

A magyar sakkozó most már egész biztos tudja, mire gondolhatott Winston Churchill, amikor „vért s verítéket” ígért. Péter ugyanis alaposan megszenvedett a szombati csatában. Hatalmas küzdelmet vívott a két nagymester a táblánál. A felek, a szakirodalom által Benoni-védelemnek elnevezett harctípust választották. Az ütközet elején a magyar versenyző állt jobban, aztán azonban az orosz támadott. Látszott, most Kramnyik nem egyezik ki gyors döntetlenben, lehet győzelem vagy halál, de amíg nem muszáj, nincs egyezség.
Bár mindkét hadállás romlott, Kramnyik „főparancsnok” tovább kockáztatott, a magyar koncentrált, de időzavarba került. Seregével 15-öt kellett lépnie 20 perc alatt, hogy utánpótláshoz jusson. A „haditudósítók” szerint vereség fenyegette csapatát. Az ellenséges haderők fokozták a támadást, nem ismertek kíméletet, s úgy tűnt, közel kerülnek a győzelemhez. Egyre többen hullottak el a csatatéren, a tisztek egymást kaszabolták, de a gyalogok sem tisztelték a rangot az ellenségnél. Nem tudni, hogy az orosz hibázott-e valahol vagy a világ egyik legjobb végharcosának tartott magyar tett csodát, de csökkent, majd eltűnt a hátrány. Szokatlan módon a küzdelem végére mindkét had megsemmisült, s csak a két király maradt. Nem volt mit tenni, a „hadvezérek” elfogadták a békét.
De csak ez a csata ért véget, a háború még nem! Arról a mai, utolsó harc dönt. Egy biztos: újra véres küzdelmet vívnak majd a felek. Talán ismét az „utolsó csepp vérig”. Ezúttal ugyan az orosz irányíthatja a világos csapatot, a magyarnak viszont elég az újabb békekötés a győzelemhez.

Országszerte szurkolnak

A Magyar Sakkszövetség felhívására Budapesten és az ország több városában az érdeklődők szakértők kommentálásával követhetik nyomon a Vlagyimir Kramnyik–Lékó Péter világbajnoki döntőt. Pesten a Spinoza kávéházban (Dob u. 15.) izgulhatnak a szurkolók. A belépés természetesen ingyenes. De Lékó-klubok várják a sakkbarátokat Szegeden a Royal Szállóban, Debrecenben, Mezőberényben a Sportcsarnok SE-ben, Miskolcon és Szombathelyen a HVSE sportcsarnokában. Aki pedig nem akar kimozdulni otthonról, a www.worldchesschampionship.com oldalon és az Index fórumán követheti az eseményeket.

Magyarok a világbajnoki címért

Már a 19. század végén csatázhatott magyar sakkozó a „koronáért”. Gunsberg Izidor (1890–1991) ült asztalhoz az első világbajnokkal, az osztrák Wilhelm Steinitzcel. A magyar származású, de akkor már német állampolgár Gunsberg 10,5:4,5 arányban vesztett. A következő lehetőségre sem kellett sokat várni, az 1900-as évek elején Maróczy Géza jutott el a kihívói pozícióig. Anyagiak hiányában mégsem játszhatott Emanuel Lasker ellen. Többek szerint a német félt ellenfelétől. Portisch Lajos nyolc alkalommal volt világbajnokjelölt, kétszer bejutott a legjobb négy közé is, de a kihívás jogát nem sikerült megszereznie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!