Hírek

2004.10.30. 05:41

Polgármesterek nyílt lázadása

Címkék#Vélemény

Óbudai közleményükben polgármesterek tiltakoztak az ellen, hogy a Fővárosi Hivatal inkasszó jelleggel emel le pénzt a kerületektől, amely szerintük jogellenes.

Izing Antal

Óbudai Főtér, Hajdú László XV. kerületi szocialista polgármester érkezik meg elsőként. Tőle kérdezzük, mi az óbudai „csúcstalálkozó” tétje.

– Vagy birkamódra fejet hajt a tíz vesztes önkormányzat, mert a nagyságos úr mindent megengedhet magának. Vagy kijelentjük végre, hogy jogállamiságban a kerületek nem alárendeltjei a fővárosnak, hanem egyenrangú partnerei. Három óra lesz tíz perc múlva – tekint órájára Hajdú –, és most az a legnagyobb kérdés, eljönnek-e a kollégák.
Háromra már hét kerület vezetősége ül együtt az 1906-ban épült óbudai városháza nagytermében.

– Köszönöm, hogy eljöttetek – mondja Hajdú. Gegesy Ferenc (SZDSZ, Ferencváros) azzal kezdi, hogy szokás szerint nem mindenben ért egyet Tarlóssal. De a forrásmegosztási gyakorlat valóban nem politikai kérdés. 

Tarlós visszakérdez:
– Áruld el Feri, mi az, amiben nem értünk egyet?
Mitnyan Györgyé (Fidesz) a legkeményebb beszéd. Demszky Gábort idézi, aki a választások éjszakáján ígérte meg, hogy annyi egyeztetést tartanak a kerületekkel, hogy meg is fogják unni egymást. Nagy Gábor Tamás szerint finomítani kellene a rendszeren, és az Állami Számvevőszéknek kellene vizsgálódnia.

Dr. Bács Márton XI. kerületi alpolgármester elemzése szerint a kerületek fele minden évben rosszul jár. Bács az oszd meg és uralkodj, a húzd meg, ereszd meg politikáját látja érvényesülni. Szerinte tudatosítani kell az összes kerület vezetésében, hogy olyan év nincs, amikor valaki ne járna rosszul. Bárkire, bármikor sor kerülhet.

Hajdú László XV. kerületi polgármester:

Felszólítjuk a főváros vezetését, hogy sürgősen állítsa helyre Budapest forrásmegosztását. Követeljük, hogy az egyeztetéseket jogállamhoz méltó módon folytassa. Úgy éreztük, hogy ezt meg kell beszélnünk. Ez nem politikai, hanem valódi létkérdés.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!