Hírek

2004.10.16. 09:07

Százmilliók éheznek

Romány Pál akkori földművelésügyi miniszter vetette fel 1979-ben az ENSZ-nek az ötletet. A tegnapi római ünnepségen részt vett mind a volt miniszter, mind pedig Németh Imre, a tárca jelenlegi irányítója.

Toronyi A.

A pénteki esemény díszvendége a magyar köztársasági elnök volt. Beszédében Mádl Ferenc kifejtette: a nemzetközi intézményeknek mindent el kell követni a világ égető gondjainak megoldása érdekében. Az államfő
a kor kihívásai között említette a terrorizmust, a konfliktusok okozta pusztításokat, az éhezést.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) és Magyarországnak eredményes az együttműködése. A köztársasági elnök szerint azonban a körülmények változásához a nemzetközi intézményeknek is alkalmazkodniuk kell.
Az élelmezési világnap idei jelszava: A természet sokszínűségével az élelmezésbiztonságért. Ezzel kapcsolatban Mádl utalt a magyar mezőgazdaság erőforrásaira, tapasztalataira.
Ma még több mint 840 millióan éheznek a világban, és sokan a tápanyaghiány okozta betegségektől szenvednek. Az eddigi erőfeszítések kevésnek bizonyultak: az emberiség nem tudott kitörni az éhezés, a szegénység okozta ördögi körből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!