Hírek

2004.10.25. 07:11

Távolmaradásukkal üzentek a szerbek a világnak

BAMA

Az Ibrahim Rugova elnök vezette Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) nyerte meg a koszovói parlamenti választásokat. Nem végleges adatok szerint az LDK többséget szerez majd a 120 tagú koszovói parlamentben, de egyedül nem tud kormányt alakítani.

Az Európai Parlament ötfős megfigyelőcsoportjának tagja volt Hegyi Gyula szocialista képviselő. A szerbek távolmaradásával kapcsolatban elmondta: az elmúlt években tartott választások eredményeiből azt a következtetést lehet levonni, hogy a koszovói albánok nem akarnak szerb, a koszovói szerbek pedig nem kívánnak albán többségű uralom alatt élni. Hegyi Gyula úgy látja, az elmúlt öt évben – amióta Koszovó ENSZ- felügyelet alatt áll – a feszültségek nem csökkentek a tartományban. Kevés szó esik arról, hogy a koszovói szerbek körében 90 százalékos a munkanélküliség, s az albánok 50–60 százalékának sincs munkája. A magyar politikus szerint talán egy koszovói békekonferencia lenne a megoldás. Olyan rendezési tervre van szükség, amely megfelelő védelmet ad a kisebbségeknek, és elfogadható az albán többségnek is. Rada Trajkovics, a koszovói szerbek befolyásos politikai vezetője szerint a bojkott egyfajta népszavazás volt. Ily módon hívták fel a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy eddig értük semmit sem tett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!