Hírek

2004.10.20. 01:05

Újjáéled a Podmaniczky-kastély

Hamarosan bárki kipróbálhatja, milyen érzés egy barokk kastélyban éjszakázni, vacsorázni vagy akár házasságot kötni. Erre a rákoskeresztúri Podmaniczky–Vigyázó- kastélyban lesz lehetőség 2008-tól.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="301"] A ma még romos Podmaniczky–Vigyázó-kastély 2008-tól régi pompájában várja a turistákat. Étterem, szálloda és házasságkötő terem lesz benne.
[/caption]Ma még romokban hever a néhány évszázaddal ezelőtt fényes napokat megélt barokk kastély. Négy év múlva azonban már régi pompájában várja a látogatókat Rákoskeresztúr szívében. A 90-es évek elején még gazdátlan épületbe átmenetileg különböző intézmények költöztek be. Tsz-irodából gimnázium, majd gyermekotthonból idősek napközi otthona lett. Az állandósult lakócserének az 1995-ös rejtélyes tűzvész vetett véget, amelyben megsemmisült az épület tetőszerkezetének egy része.

A XVII. kerületi önkormányzat saját erőből nem tudta helyreállítani a kastélyt. Többszöri kísérletei ellenére eladni sem sikerült. Két évvel ezelőtt végre akadt egy beruházó, aki vállalta, hogy rendbe hozza az épületet. Adonyi József 37,5 millió forintért vásárolta meg a kastélyt és egymilliárd forintból állítja helyre. A vállalkozásnak nem ez az első ilyen munkája, ők állították vissza eredeti állapotába a turonyi Árpád-kori templomot is.

[caption id="" align="alignright" width="120"] Tíz munkás szépíti a kastélyt
[/caption]A kastély is a 18. századi külsejét kapja vissza, funkciói azonban csak részben emlékeztetnek majd a régmúltra.
– Olyan rendezvényházat alakítunk ki a műemlék épületben, ami jelentős turistacsalogató vonzerővel bír. A főépületben egy 400 fős konferenciatermet rendezünk be, és itt kap helyet az önkormányzat új házasságkötő terme is. A felső szinten szálloda nyílik. A Pesti útra merőleges kúriában pedig étterem lesz – mondja Adonyi József. A vállalkozó egyben a szeptemberben létrejött kerületi városvédő egyesület alapító tagja.

Az egykori istállót is hasznosítják, egy borozó, egy pipa- és kártyaszoba foglalja majd el a kétszáz évvel ezelőtti paripák helyét. A gesztenyefákkal övezett udvar díszkertté alakul, alá pedig a modern kor igényeinek megfelelően egy harminc-negyven kocsi befogadására alkalmas mélygarázst építenek. Adonyi József elképzelései azonban még ezeken az építményeken is túlmutatnak, egy 80 szobás szállodát is álmodott a kastély szomszédságába.

De ne szaladjunk ennyire előre az időben. A beruházó idén a műemlék kastély egyharmad részét újítja fel, tavaszra pedig az istálló és a kúria szépül meg. Eddig csaknem kétezer köbméter sittet hordtak el a kastélyból.
A belső átalakítás 2006-ban kezdődhet el, és várhatóan két év alatt be is fejeződik.

Bárók és grófok virágoztatták fel

A kastélyt Bujanovszky tábornok építette, először a most melléképületként szereplő szárny épült meg 1725–27-ben. Ezután a főépületet, az összekötő szárnyat és az istállót alakították ki. A kastélynak is helyet adó birtok első felvirágoztatása a Podmaniczky–Bujanovszky–Orczy birtokostársak nevéhez köthető.

A múlt század közepén Podmaniczky János gazdagította az épületet. A bárót a kastély mögötti mauzóleumban helyezték örök nyugalomra. Lánya, Zsuzsanna költözött az épületbe. A birtok igazi gazdája férje, gróf Vigyázó Ferenc lett. Hozzá köthető a kastély utolsó átépítése. 1928-ban a gróf minden vagyonát a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta. Később a kastély az állam tulajdona lett. Az épület homlokzatán a Podmaniczky–Orsztroluczky címer látható. A főépület középső nagy termében bemeszelt freskó, a mellette lévő teremben rokokó díszű, aranyozott mennyezetű terem romja található.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!