Hírek

2004.10.16. 07:36

Vadkendert termesztett az olimpikon

Barcelona olimpiai birkózóbajnoka akár életfogytiglant is kaphat kábítószer-termesztés miatt. Az alapos gyanú szerint öccsével és egy alkalmazottal ötezer tő indiai vadkendert nevelgetett Rákoscsabán.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Farkas Péter
[/caption]

Tíz év biztos, de akár életfogytiglanra ítélhetik

A bírósági gyakorlat szerint hatóanyag-tartalomtól, mérettől függetlenül maximum öt darab indiai vadkender számít csekély mennyiségnek. A lefoglalt mintegy 100 kilogramm jogilag jelentős mennyiség volt. A termesztés a bíróság előtt terjesztői típusú magatartásnak minősül. A Btk. ezt 10–15 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegeti.

Kétszer is meglépett az őt üldöző rendőrök elől Farkas Péter (36) kötöttfogású olimpiai birkózóbajnok, ám harmadszorra elkapták. A BRFK Kábítószer-bűnözés Elleni Osztályának munkatársai több hónapos operatív nyomozás után csütörtökön este 8 óra körül rontottak be a XVII. kerületben egy családi házba.

A Rákoscsaba-Ótelepen, a temető közelében, a Vízforrás utcában lévő ház Farkas Péter édesanyja nevén van, ám az anya a XV. kerületben lakik. A rendőrök a melléképületben szakszerűen telepített vadkenderültetvényt, ötezer növényt találtak. Ennek a fele már virágzott, a szüretelés már csak napok kérdése volt. Becslések szerint csak az elszívórendszer, az előírt páratartalmat is biztosító klímaberendezés, a világítás több millió forintba kerülhetett.

Az ültetvényen elfogták Farkas öccsét, Károlyt (33), valamint N. Pált (48). Utóbbit a rendőrök szerint a növények gondozásával bízta meg a testvérpár.

A birkózóbajnok azonban kiszökött a rendőrség gyűrűjéből. Másfél óra múlva édesanyja újpalotai lakásán ismét bekerítették, de Farkasnak ezúttal is sikerült meglépnie. Végül 11 óra tájban Újpalotán álcázott közúti ellenőrzés során sikerült őt elfogni. A bajnok nem állt ellen, megadta magát. A rendőrség kezdeményezi az őrizetbe vett trió előzetes letartóztatását.

Bűnöző sportolók

Világszerte ismertté vált a bankrabló Ambrus Attila, a Whiskys, az UTE egykori jégkorongkapusa. 28 bankrablás miatt 17 év fegyházat kapott.

Az 1999-ben meggyilkolt Seres Zoltán ökölvívó volt. A rendszerváltás után menedzserként támogatta a hivatásos ökölvívósportot. A rendőrség szerint a 90-es évek közepétől az orosz–urkán maffia egyik alvezéreként tevékenykedett.

Bácsi Sándor, a labdarúgó-válogatott egykori nagy reményű csatára heroinfüggő lett. Tavaly egy év tíz hónap börtönt kapott, mivel egy fedett nyomozónak heroint adott el.Farkas Péter büntetett előéletű. 2002-ben két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt. 2001 márciusában Budapesten, a Baross utcában el akarták szállítani tilosban parkoló autóját. Szóváltásba keveredett az egyik rendőrrel, félrelökte, majd bepattant a kocsiba és elhajtott. Közben majdnem elütötte az intézkedő rendőrt. A bíróság az ítélet indoklásában hangsúlyozta, hogy indulatosan, agresszíven viselkedett a rendőri intézkedéskor.

Az ügyész védőbeszédében enyhítő körülményként hozta fel a vádlott kiemelkedő sportmúltját, de a bíróság ezt nem vette figyelembe. Ekkor már harmadszor került bíróság elé, korábbi ügyeit megrovással, illetve pénzbüntetéssel megúszta. A bíróság elismerte, hogy olimpiai aranya kiharcolása felbecsülhetetlen érdem, ám arra ezúttal nem lehet hivatkozni, főként mert a bajnokok példaképek a gyerekek, fiatalok számára. A sportoló közvetlen ismerősi köréből származó információk szerint Farkast 1989-ben megrázta édesapja hirtelen halála. Belevetette magát a sportba, és kihozta magából a maximumot. Vagány volt a sportban és az életben egyaránt. 23 éves korára mindent megnyert, amit lehetett. Utána azonban az országos ünneplésben végképp kiégett. Önbizalma önteltséggé, bohémsága linkséggé, vagánysága garázdasággá változott.

– Ha valóban benne van a drogtermesztésben, az csak annak köszönhető, hogy rossz társaságba keveredett. Az új barátok felvilágosították, miként lehet gyorsan és könnyen nagy pénzhez jutni – fogalmazott egyik volt barátja.

Névjegy

Született: 1968. augusztus 14. 168 cm, 82 kg,

Egyesülete: UTE

Edző: Kocsis Ferenc

Eredményei:

1988 Fila-nagydíj és gála aranyérem,

kötöttfogás, 90 kg

1988 X. Junior Eb-aranyérem, kötöttfogás 98 kg

1989 Eb 4. helyezett, kötöttfogás, 90 kg

1990 vb aranyérem, kötöttfogás, 82 kg

1991 Eb aranyérem, kötöttfogás, 90 kg

1991 vb aranyérem, kötöttfogás, 82 kg

1992 XXV. barcelonai olimpia, aranyérem,

kötöttfogás, 82 kg

1993 vb 5. helyezett,

kötöttfogás, 82 kg

1995 vb 20. helyezett,

kötöttfogás, 82 kg

1996 Eb ezüstérem, kötöttfogás, 82 kg

1996 XXVI. olimpia 17. helyezett, kötöttfogás, 82 kg

Az indiai vadkender a hasis alapanyaga is

A növény szárított virágzata a cannabis vagy marihuána. Önmagában vagy dohánnyal keverve cigarettaként szívják. A virágzó növényszárakat megkapargatva barna, gyantás masszát, a hasist nyerik. Ezt apróra darabolva keverik dohánnyal vagy speciális pipával szívják. A marihuána grammja 1500-2000, a hasis grammja 2500-4000 forint a budapesti utcákon. A most lefoglalt ültetvény értéke feldolgozás után az utcán elérheti akár az 50-60 millió forintot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!