Hírek

2004.10.26. 05:40

Valódi verseny a helyi telefonhívásoknál

Fehér Lajos

Komolyra fordulhat a vonalas telefonszolgáltatók versenye az egész országban, mivel a Tele2 hálózatát már vidéki nagyvárosok Matáv-előfizetői is használhatják. Tegnap óta Győr, Zalaegerszeg, Székesfehérvár, Pécs, Kecskemét, Debrecen, valamint Eger lakossága is beszélhet a Tele2 tarifáin, csupán a 1202 előhívőszámot kell tárcsáznia a hívás megkezdése előtt. Az eddig csak Budapesten ismert szolgáltató már helyi hívásra is lehetőséget ad, méghozzá versenyképes áron. A percdíj 10,5 forint csúcsidőben, 4,9 forint csúcsidőn kívül.

Laczkó Tóth László, a társaság ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a nagyvárosok mellett november 15-től Monoron valamint körzetében, emellett 14 további Matáv-területen is elérhető a szolgáltatás. A cég ezzel a Matáv után a második telefontársaság, amelyikkel a helyi szolgáltatóknak számolniuk kell. Annál is inkább, mert már tervezik az Emitel és az Invitel hálózatára való kapcsolódást is. Azt tervezik, hogy 2005 januárjától a Matáv egész területén jelen lesznek.

A piaci verseny következő lépése várhatóan a szolgáltató-előválasztás bevezetése lesz. A vállalat tapasztalatai szerint ugyanis a telefonálók 20–30 százaléka rendszeresen elfelejti tárcsázni a Tele2 1202 előhívószámát. Jelenleg a havidíjat is az adott körzethez tartozó társaságnak kell megfizetni, függetlenül attól, hogy kinek a hálózatát és milyen percdíjakat használ az előfizető. Az európai gyakorlatban egyszerűen, telefonon lehet bejelentkezni a különböző szolgáltatókhoz, amelyek hálózatát ezután előhívó nélkül is lehet használni. További előny, hogy ezzel a havidíjak összehasonlítása, azaz versenye is elképzelhető. Utóbbi megoldás nálunk
a magas technikai költségek miatt nem megoldható. A szolgáltató-előválasztási díj akár kétszerese is lehet az európai átlagnak, ami ma még túl magas. A Tele2-höz hasonló alternatív szolgáltató megjelenése a budapesti UPC-t leszámítva egyelőre nem várható.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!