Hírek

2004.11.06. 07:49

A Bomba már csak éjjel háromig robban

Alberto Tomba kezdetben arról volt híres, hogy nincs nála jobb a lejtőkön. Utána meg arról, hogy ő volt az első, aki komolyabb sérülést okozott lesifotósoknak.

Hegyi Áron

Az elmúlt évtizedekben annyi sízőre ráaggatták már a „síkirály” elnevezést, hogy nem is győzzük számolni. Pedig ha van egyetlen ember is, akire igazán ráillik az Il Re, azaz a király elnevezés, akkor az Alberto Tomba.

1984-ben, alig 18 évesen legyőzte az olasz szlalombajnokot, a következő évben pedig már a világkupa-sorozatban élesítette oroszlánkörmeit. Hogy a következő években egyre magasabbra kapaszkodjon. Húszévesen világkupafutamot nyert, a következő eszten-dőben pedig bronzérmet vitt haza a vb-ről. 1988 már végképp Alberto Tombáról szólt: Calgaryben a téli olimpián két aranyérmet nyert. Négy évvel később történelmet írt: megvédte óriásműlesiklásban szerzett aranyérmét. Alpesí sízésben előtte soha senkinek nem sikerült ez a bravúr. Hogy teljes legyen a kép, nyert még egy ezüstöt is. A kollekciót Lillehammerben egy szlalom- ezüst tette teljessé. A világbajnokságokon és világkupaversenyeken nyert érmeinek se szeri se száma.

Tomba azonban nem csak a pályán volt uralkodó, az élet királya is volt. Gazdag családban született, ezt soha nem is tagadta, és profin élvezte a vagyona kínálta lehetőségeket. Az újságok teli voltak a nevével, és fotóival, társasági esemény a ’90-es évek Olaszországában elképzelhetetlen volt nélküle. De egy igazán nívós divatbemutató színpadáról sem hiányozhatott a lejtők ura. Imádja a drága ruhákat, legalább annyira, mint a lejtők mellett felcsípett gyönyörű nőket, akik még az aranyéremnél is fontosabbak számára („Éremosztás? Várhat, nem?”). Ennél jobban már csak a mama pastáját szereti. Gyűlöli viszont a lesifotósokat, előfordult, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott egyiküknek. De akadt dolga a rendőrséggel gyorshajtás okán. Na de nem azért csendőr őrmester signor Tomba, hogy csak úgy leültessék.

Alberto Tomba, a bomba

született: 1966. 12. 19. Castel del Britti, Olaszország

Eredményei: 3x olimpiai bajnok (1988, 1992), 2x olimpiai 2., 2x világbajnok (1995),

8x összetett vk-győztes

Kedvenc étele: édesanyja által főzött bármilyen tészta

Kedvenc itala: a bor – 5000 palackos gyűjteménye van

a világ minden tájáról

Alex, a kos: egy tévéfilm, amelyben hősünk egy bátor rendőrt játszik

Csendőrség: Tombát 1992-es olimpiai diadala után őrmesterré léptette elő az olasz csendőrség

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!