Hírek

2004.11.25. 07:21

A futás csodálatos világa

Több sportággal próbálkozott, míg duci tinédzserként végül a futás befogadta. Nagyszerű eredményekkel, világbajnoki címmel viszonozta a szívességet.

Árvay Sándor

Monspart Sarolta versenyzői karrierjét 1978 nyarán egy kullancsfertőzés okozta vírusos agyhártyagyulladás derékba törte. Ám a halál szorításából megmenekülve  visszatalált a futáshoz.
Két éve úgy döntött, a futógálák versenyein nem áll többé rajthoz, kicsit bicegő alakja azonban továbbra is rendszeresen feltűnik a margitszigeti kocogók között. Előadóként, cikkek szerzőjeként, egészségvédő programok szereplőjeként mindenütt ott van, ahol a mozgást népszerűsíteni lehet. Reggelente a majori fák között bandukol, fut a kutyájával, vasárnaponként férjével, Feledy Péterrel és utolsó éves joghallgató fiukkal, Botonddal, valamint az elmaradhatatlan Dorka kutyával indulnak rendszeres normafai kocogásra.
– A szigeti futásokon a tyúkokkal szervezett klubprogram keretében, edzésterv alapján trappolunk. Hat esztendeje az egyik nagy kozmetikai cég indított itthon is a nők számára egy mozgalmat, úgy gondolván, az aktív mozgás legalább olyan jó „testápoló szer”, mint a sok festék… Országszerte 22 futóklubunk működik, a fővárosit én vezetem.
Hétfő délután fél hatkor és szombaton reggel nyolckor a szigeti atlétikai centrumból indulunk kocogni, csütörtök délután a városligeti Ajtósi Dürer soron levő vakok intézete biztosít öltözőt, s onnan megyünk a szemközti parkba. A csapat tagjai legtöbben negyven feletti hölgyek, akik érzik, hogy figyelniük kell testükre, egészségükre, muszáj adniuk magukra. Megértették, hogy lépniük kell – a szó valódi értelmében is... Munka után érkeznek, s hallatlan örömet okoz nekik a mozgás. Pedig úgy jöttek, hogy harminc dupla futólépéssel kezdtünk, alig hatvan méter volt az első kocogóedzés távja. Aztán lassan eljutottunk az Árpád hídi fordulóig, s tovább a teljes szigetkörig.

Monspart Sarolta

Született: 1944. november 17.

Végzettség: matematika-fizika szakos tanár, mesteredző

Sportkarrier: tájékozódási futás, egyéni világbajnok (1972), sítájfutó-vébé 11. hely (1975), az első európai női maratonista, aki 3 órán belül futotta a távot (1972, 2:59.53), a nem hivatalos vébé 2. helyezettje (1978), tájfutó-válogatott (1962-78), sífutó-válogatott (73-77), az Év tájfutója (70-77), az Év sífutója (73)

Vezetőként: tájfutó szövetségi kapitány (80-89), a nemzetközi szövetség elnökségi tagja, az Országos Egészségfejlesztési Intézet életmódosztályának vezetője

a szívességet. Árvay Sándor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!