Hírek

2004.11.03. 11:35

A gyesen lévők jobban járhatnak

Az egy gyerekkel gyesen lévő anyuka 24617 a két gyerekkel gyesen lévő 3389 forinttal jobban jár, ha a többlet bevétel reménye miatt munkába akar állni, s munkáltatója igénybe veszi azt a kisvállakozások számára várhatóan rendelkezésre álló konstrukciót, amelynek révén az állam átvállal bizonyos terheket a foglalkoztatás költségeiből.

Csanádi József

Feltéve, ha az parlament elfogadja a javaslatot, s az anyuka úgy dönt, hogy munkába áll akár olyan áron is, hogy elveszíti a jogosultságát a gyermekgondozási segélyre. A vállalkozónak a javaslat elfogadása esetén - idei minimálbérrel számolva - fejenként és havonta 8875 forinttal kell kevesebbet fizetnie.

Tény, nagy a politikai egyetértés az öt főnél kisebb vállalkozások által fizetendő bérjárulék ötven százalékos állami támogatását célzó javaslat ügyében. Lényege: az állam kifizeti a huszonöt év alatti pályakezdők, a gyesről, gyedről visszatérők kismamák bérterheinek felét a minimálbér erejéig kilenc hónapon keresztül. A javaslat szerint ugyancsak érinti a kedvezmény az ötven év feletti munkanélkülit, ha kisvállalkozás alkalmazza. Esetükben mód van arra is, hogy egy évre kitolják a támogatás folyósításának időtartamát, amennyiben a vállalkozó pályázik a támogatás megszerzésére.

A kétféle kedvezmény közül az egyik konkrétan akkor vehető igénybe, ha az érintett, legfeljebb öt alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás emeli a létszámát. A támopgatás alapja a minimálbér lesz. Annyiszor vehető igénybe a kedvezmény, ahány új munkahelyet létesít. Ha minimálbéren foglalkoztatják az új dolgozókat, akkor érvényes az ötven százalékos támogatás. Ha például kétszázezer forintot fizet a cég az új munkavállalónak, akkor is csak a minimál bér utáni támogatási összeg vehető igénybe. Ekkor természetesen az összeg kisebb, mint a teljes bérjárulék fele. A másik foglalkoztatás ösztönző támogatási mód az, hogy amennyiben a kisvállalkozás egy fővel emeli a létszámot, akkor az iparűzési adóból adott évben kap 20 ezer forint kedvezményt. Ez nem túl nagy összeg, hiszen egy munkahely fönntartása - minimálbérrel számolva - körülbelül egy millió forintjába kerül a vállalkozásnak. Ennek a húszezer a kettő százaléka.

A szóban forgó kismama ma 23200 forintos gyest kap egy gyerek után. Ha kettővel van otthon, akkor 46400 forint a bruttó jövedelme. Mindkét összeget terheli a 8,5 százalékos nyugdíjjárulék levonás, amely 21228, illetve 42456 forintra karcsúsítja. Ha munkába áll, akkor ezt elveszti. A jelenlegi minimálbér után pedig 45845 forintos tiszta jövedelemre számíthat. Munkáltatója, a vállalkozó az 53 ezer forintos minimálbér után különböző járulékokat, összesen 17750 forintot fizet. Ennek felét térítené meg a kormányzat, ha a parlament elfogadja a képviselők előtt fekvő javaslatot.

Az uniós gyakorlat bevezetésével ma a vállalkozók az Egységes Munkagyi Nyilvántartás Rendszer területi szervének írásos értesítésével jelentik be a munkavállalót. Ehhez a munkába állást megelőző napon szerződést kell vele kötni, és a bejelentést a DE 979-es számú adatlap kitöltésével megtenni. Az adatlap tartalmazza többek közt a munkaadó és a munkavállaló adatait, a dolgozó iskolai végzettségét, a munkabért és a foglalkoztatás várható időtartamát. Emellett be kell őt jelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területileg illetékes szervéhez is az OEP 38-as bejelentő lapon.

Az még nem ismert, hogy miként kell majd a bérjárulék terheinek szóban forgó kedvezményét igényelni. Előbb a törvénymódosítást kell elfogadni, a végrehajtási utasítás utána születhet meg. A vállalkozók reményei szerint legkésőbb november közepéig az is ismert lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!