Hírek

2004.11.12. 07:34

A kutyák és az idomított patkányok képesek kiszagolni a daganatos betegséget

Régóta ismeretesek olyan esetek, amikor kutyák kiszagolják a rosszindulatú daganatokat, és figyelmeztetik gazdájukat.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="257"] A kutya a szagok együtteséből választja ki a rákra utaló jeleket
[/caption]Nemrégiben angol kutatók úgy határoztak, hogy végére járnak a dolognak. Húgyhólyagrákban szenvedő és egészséges emberek vizeletét szagoltatták hat kutyussal fél éven át. A kutyák átlagban 54 esetből 22-szer jelezték a betegséget. Az is előfordult, hogy mind a hat kutya jelezte a bajt, pedig az orvosok szerint a minta egészséges embertől származott. További vizsgálatokat végeztek, és kiderült: a kérdéses személynek veserákja van.
Az orvosok úgy vélik, hogy a daganatok illékony vegyületeket termelnek. És e vegyületek a verejtékkel vagy a lélegzéssel kijuthatnak a levegőbe. A kutyák nem pusztán egyetlen szagot éreznek meg, hanem a szagok valóságos koktéljából választják  ki a rákra utalókat. A legügyesebbnek a spániel bizonyult, de a kutatók tovább keresik a legérzékenyebb orrú fajtát. A távolabbi cél egy olyan műszer kifejlesztése, amely helyettesítheti a kutyák szaglószervét.
Nem ez az első ilyen kísérlet. Tanzániában erszényes patkányokat idomítottak be a tüdőbaj jelzésére. Az eljárás lényege, hogy a patkány lecövekel és jutalomfalatra vár, ha a mintán megérzi a tüdőbaj szagát. Egyetlen patkány 120-150 nyálmintát képes végigszaglászni fél óra alatt. Ezzel szemben egyetlen ember egy nap alatt húszat tud megvizsgálni mikroszkóppal.
Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a tüdőbaj okozta halálesetek száma a jelenlegi 2 millióról 2015-re 8 millióra emelkedik. A Világbank 160 ezer dolláros támogatást nyújtott több száz patkány beidomítására és laboratórium- fejlesztésre Tanzániában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!