Hírek

2004.11.10. 06:54

A postás háromszor csenget

A posta soha nem tapasztalt biztonsági intézkedéseket hozott a ma kezdődő karácsonyi csúcsforgalom előtt. Rengeteg pénzt fordítanak a postások és az értékek védelmére.

Bán Károly

S kérik a lakosság segítségét is: vigyázó szemeinket a „mi postásunkra” vessük. Szörnyű ezt leírni is, de a világ egyik legbékésebb szakmájából a mai Magyarország egyik legveszélyesebb foglalkozása vált. Két postásgyilkosság rázta meg a Magyar Postát és az ország közvéleményét.

Csupán az utóbbi két esztendőben 23 postarablás történt, s tavaly és az idén is hat-hat postai kézbesítőt támadtak meg a megélhetési bűnözők. Nagyjából ez a háttere annak a milliárdokban mérhető fejlesztésnek, amely a Magyar Postánál megvalósult az idén. Nem utolsósorban azért, hogy a ma kezdődő karácsonyi postai csúcsforgalomnak úgy tudjon nekivágni a szervezet, hogy a postások, s a rájuk bízott értékek biztonsága megfelelő legyen.

E fejlesztés révén az idén csaknem négyezer postás kapott pénzfestés elvén működő biztonsági pénztárcát, s már a postai kézbesítők 90 százaléka ilyen táskában szállítja például a nyugdíjakat – mondta lapunknak Vidus Tibor, a Magyar Posta biztonsági főigazgatója.

Korábban felvetődött, hogy a postások kapjanak fegyvert, ám a jelenlegi megoldás a főigazgató szerint sokkal biztonságosabb. Hisz ha a postást megtámadják, táskáját elveszik, a pénztárcában lévő pénz megfestődik és forgalomképtelenné válik. A rablásnak tehát így semmi értelme. Nemcsak a technika szolgálja a kézbesítők biztonságát.

A bűnügyileg legfertőzöttebb területeken, a fővárosban, a nagyvárosokban – Győrben, Veszprémben, Szegeden, Miskolcon és Pécsett – bérelt vagyonőrök kísérik majd a postásokat, akik novemberben háromszor csöngetnek be a nyugdíjasokhoz. Most kézbesítik ugyanis a soros havi járandóság mellett az egy százalékkal megemelt nyugdíj összegét visszamenőlegesen, és a 13. havi nyugdíj egynegyedét is. Soha ennyi pénzt nem kézbesített még a posta, 2,2 millió idős emberhez kell egyetlen hónap alatt háromszor pénzt szállítani.

S ez a helyzet önmagában is rendkívüli biztonsági intézkedést igényel – magyarázza Vidus Tibor. A postai szolgáltatások minőségét nagymértékben meghatározza ugyanis, hogy a hatalmas szervezet miként tudja megvédeni a rábízott értékeket, miközben saját dolgozóinak biztonságáról is gondoskodnia kell.

Ahova nem jut vagyonőr, ott a rendőrség és a polgárőrség segíti a postások munkáját. Kivált a mobil postások kapnak ilyen segítséget, akik nagy területet járnak be sokszor gyéren lakott tanyavilágban, félreeső településeken, néptelen utakon, külterületeken. S a posta persze számít a lakosságra is, ezért 100 ezer példányban szórólapon tették közzé, miként segíthetünk a „mi postásunknak”.

Horogra akadtak a postások támadói

Tavaly tíz postahivatalt ért támadás, ebből két eset épp a karácsonyi csúcsforgalom idején történt. Tíz kézbesítőt támadtak meg, ebből kettőt szintén ez idő tájt. 2003-ban valamennyi postai támadót elfogta a rendőrség. A postások ellen az utcán tíz támadást hajtottak végre, ebből nyolcszor kézre került az elkövető. Ebben az évben Tatabányán és környékén három postást szabadítottak meg csomagjától, a gyanúsítottak között postai alkalmazottat is találunk. A postások védelmük érdekében képzést is kapnak. A tavaly Veszprémben brutálisan meggyilkolt postás, Fódi György gyilkosát még nem fogta el a rendőrség.

Bán Károly -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!